Може да бъде вълнуващо да срещнеш ново куче, когато се разхождаш по улицата или в парка.

Без значение дали са големи или малки, някои кучета са толкова мили и сладки, че ни предизвикват да се приближим до тях и да ги погалим.

Ето защо кучето е най-добрият приятел на човека

Ако обаче го направим по грешен начин, може да ги изплашим и това да доведе до неприятна ситуация. Може да се случи дори с породи кучета, които обикновено са приятелски настроени.

Как да подходим приятелски към кучета, които не познаваме? Vbox7 ни предлага няколко съвета от ветеринарни лекари:

Не бързайте да поздравявате кучето

Понякога докато вървим по улицата или в парка, се случва да се сблъскаме с непознат, който разхожда кучето си. Има случаи, в които не можем да контролираме желанието да се приближим до кучето, за да го погалим.

куче жена
iStock/Getty Images

Специалист по дресировка на кучетата, споделя, че ако направим това рязко, със сигурност ще изплашим кучето. Най-доброто нещо, което трябва да се направи, е да се подходи бавно и спокойно.

Кучетата правят хората щастливи

По този начин кучето ще има време да се почувства в безопасност и ще знае, че няма да нараните него или стопанина му.

Попитайте собственика за разрешение

Друга често срещана грешка, която всички допускаме, когато „срещаме“ ново куче е да отидем и директно да започнем да галим или гушкаме кучето.

куче и котка
iStock/Getty Images

Едно от първите неща преди да установите контакт с непознато куче, което трябва да направите е да попитате стопанина. Това освен че е въпрос на учтивост, може да помогне и в случай че кучето е агресивно.

Избягвайте да установявате директен контакт с очите

Дори и при хората това да гледаш непознат в очите може да бъде малко неудобно и дори плашещо на моменти. Това кара повечето от нас да се чувстваме неудобно. Същото може да се случи и с кучетата.

Дали с опитомяването на кучето не сме забили нож в гърба му?

Дори ако вече сте получили позволение от стопанина да погалите кучето, за предпочитане е да не го гледате директно в очите. Първо е хубаво да се убедите, че кучето се чувства комфортно в компанията ви.

Нека обонянието на кучето да го води

За разлика от хората, кучетата имат по-развито обоняние и това е техният начин за опознаване и разбиране за света, който ги заобикаля. За тях носът им е почти като да имат втори чифт очи. Ето защо ветеринарите съветва да им позволите те да дойдат при вас, вместо вие да отидете при тях.

куче алабай
iStock/Getty Images

Целта е да се уверите, че могат да подушат краката и ръцете ви, за да могат да изберат дали искат да общуват с вас или не.

Не галете главата им и не повдигайте ръката си над главата им

Доста често се случва, когато хората галят куче, да поставят ръка върху главата му. Този жест може да изглежда като акт на агресия и да предизвика бурна и агресивна реакция от страна на кучето.

Затова той предлага да се приближим до кучето и да спуснем ръката си ниско до него, за да му позволим да ни подуши и съответно опознае.