Този далматинец рискува да се задуши със захапаната топка за тенис
Този далматинец рискува да се задуши със захапаната топка за тенис / iStock/Getty Images
Това е една от най-често срещаните играчки за кучета: топката за тенис. Поради своята достъпност, ниска цена и цвета си, който обикновено се откроява на всеки фон, тези топки са много разпространени сред собствениците на кучета. Но бъдете внимателни, защото те могат да навредят на здравето на домашния ви любимец.

Както посочва Gizmodo, основният риск на тенис топката е, че тя не е достатъчно устойчива на ухапванията на вашето куче, така че има възможност части от нея да бъдат погълнати.

Което е нежелателно, защото дори мъхът, който покрива топката, може да причини проблеми, като запушване на червата. Освен това топките съдържат химикали, които могат да навредят на вашето куче, ако бъдат погълнати.

За неговите зъби топката също не е никак полезна. Дъвченето на тези топки за тенис може също да причини абразия на емайла на зъбите на кучето, към което трябва да се добави рискът от задушаване, ако топката бъде погълната.

„Вероятно една тенис топка съдържа следи от олово, заедно с много други токсични материали“, предупреждават още от асоциацията Animal Dental Care, цитирана от Gizmodo.

И така, каква може да бъде алтернативата? Gizmodo приема съветите на Preventive Vet, според които играчките за кучета трябва да са меки, защото ако са твърде твърди, те могат да увредят зъбите на кучетата. Но не и прекалено меки, за да бъда разкъсани, което повишава риска от задушаване.

Освен това трябва да наблюдавате покритието, тъй като то може да повлияе на стомаха на кучето, а също и размера: ако играчките са твърде малки, могат да причинят задавяне на кучето, докато ако са твърде големи, могат да заседнат в челюстите му.

Превод и редакция: DarikNews