Може ли обонянието на кучетата да служи за откриване и ранна диагностика на COVID-19? Отговорът е да. И то с точност между 96 и 100%, по методиката на френски професор от националното ветеринарно училище край Париж.

Френското ноу-хау вече се прилага в над 35 страни по света. Кучета, които откриват COVID-19 вече работят по летищата в ОАЕ и Финладия, за да тестват пътници.

Нещо повече! Оказва се, че четириногото може да детектира коронавирус дори при хора, които не показват симптоми.

Те са лоялни, работливи и имат ненадминато обоняние. Кучетата са най-добрия приятел на човека! А днес му служат вярно, не само в живота, но и в борбата за него.

Още през войната спасителни кучета се използвали за санитарни цели. Претърсвали окопите и бойните полета за да откриват ранени войници. И днес, почти като на фронта четириногите любимци отново служат – този път в битката с COVID -19.

„Когато преди година Ковид се появи, решихме да проверим дали кучетата са способни да откриват вируса. В началото ни се струваше като лудост, но лансирахме програмата и видяхме колко добре работи“, разказва проф. Доминик Гранжан.

Не само, че работи, но и го прави с висока ефективност. Екипът на Професор Гранжан отчита резултати с точност между 96 и 100 %.

„Конкретно, ние работим с проби от пот, тъй като тя не е заразна. Натривките се взимат от областта под мишниците чрез компреси, а кучето се обучава да разпознава специфичната миризма на потта когато човекът е носител на вируса. В началото работехме само с проби от пациенти, за които знаехме, че имат коронавирус, но после видяхме, че кучетата са способни да надушват вируса дори при хора, които не показват симптоми“, разказва проф. Гранжан.

Френската методиката набира бързо скорост и скоро специалисти от Франция предават своето ноу хау на повече от 35 страни от света. Днес тя се прилага успешно по летища в ОАЕ и Финландия.

Обучените кучета във Франция до момента са само 16, а по света повече от  600. Екипът на професор Гранжан е в лапите на френската администрация, чието решение се очаква да даде зелена светлина на проекта за масово тестване, извън рамките на научната лаборатория.
Френският екип изчислява, че обучението на 1000 кучета ще струва 2 милиона евро, докато ПСР-тестовете, които Франция прави и то само на месец струват на системата повече от 500  милион евро.

Професорът твърди, че всяко куче, независимо от неговата порода, би могло да бъде обучено да надушва Ковид 19 и то само за няколко седмици.
Бързи, точни и евтини. А единственият недостатък при кучетата, подобно на хората е, че понякога четириногото може да няма желание да работи.
А целта пред екипа на професора не е да заменят традиционното тестване, а да работят заедно, за по-ранно и бързо установяване на заболяването.
NOVA