/ iStock/Getty Images
Раздразнителните кучета по-лесно научават трикове при дресура от непознат, в сравнение с по-дружелюбните си събратя, установи унгарско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Корги - любимото куче на известните личности (ВИДЕО)

Екипът разпределил шаровците в две групи според поведението им. От проведените тестове станало видно, че "сърдитите" кучета по-бързо се научават да лаят по сигнал и да пазят храната си. Четириногите участници в експеримента също така трябвало да открият лакомство зад V-образна ограда.

Животните трябвало да се справят със задачата сами или с помощта на стопаните си. Но при разширяване на експериментите се оказало, че раздразнителните кучета, по неразбрани досега причини, учат по-бързо от непознати.

Кучетата са способни да ревнуват стопаните си

По време на тестовете четириногите трябвало да се обучат или от действията на своите събратя, или от тези на стопаните си. Най-сприхавите от животните най-бързо придобивали нови умения, когато били насочвани от напълно непознати хора.

Сред поставените задачи фигурирали да пазят храната си от другите, бързо да реагират с лай, да ръмжат, когато са обезпокоявани. Унгарският екип бил ръководен от Петер Понграц от университета "Йотвьош Лоранд" в Будапеща.

Дакелите са най-добрите домашни любимци (ВИДЕО)

Резултатите от експериментите потвърждават предишни изследвания, според които доминантните и кучетата в подчинено положение научават нещата по различен начин.

При опитната постановка кучетата трябвало да се доберат до лакомството, поставено зад V-образна телена ограда. Това е предизвикателство за тях, тъй като животните трябва да преодолеят първоначалния си инстинкт да се спуснат право към целта.

Лапите на кучетата са по-чисти от обувките на хората

За да постигнат желаното, кучетата трябвало да почерпят опит как да го направят или от други кучета, или от хората. В крайна сметка се оказало, че "сърдитите кучета" най-бързо схващат, когато за пример им послужат непознати.
БТА