Известни творци ни учат как да разбираме съвременното изкуство
Известни творци ни учат как да разбираме съвременното изкуство / снимка: sxc.hu

"Неделни лекции - Въведение в съвременното изкуство" стартират от началото на април в новооткритото пространство за култура и изкуство VIVACOM Art Hall. Курсът, структуриран като група от тематични сесии с по четири лекции, развива няколко основни аспекта в гледането и разбирането на съвременно изкуство за любители, почитатели, колекционери и непрофесионалисти. Образователните събития се организират от Фондация "Отворени изкуства" и галерия "Сариев" в Пловдив. Сесиите предлагат базисни познания за най-важните направления в съвременното изкуство, неговите енциклопедични представители и институции. Теоретичната част е съпроводена с богат изобразителен материал.

Неделните лекции ще се организират в продължение на няколко месеца и ще представят две тематични сесии: "Теми и медии в съвременното изкуство" с водещ Вера Млечевска и "Съвременното изкуство в България" с водещ Весела Ножарова.

Първото събитие от тазгодишната платформа е на 1 април на тема: "Модерност и съвременност. Между реализъм и абстракция - Идеология на модернизма".

Лекциите ще са в неделя от 15.00 до 18.00 часа, като след края на всяка е предвидена свободна дискусия с участниците в курса, който е свободен за посещение, но се изисква предварително записване за всяка сесия на желаещите за участие на имейл info@openarts.info. Броят на местата е 40, а лице за контакт е Станислава Груева.

Българските творци с интернационална кариера Стефан Николаев, Ергин Чавушоглу, Недко Солаков и Пламен Деянов, ще бъдат представени в платформа "Разговори с творци" в Софийска градска художествена галерия. Срещите ще бъдат модерирани от Весела Ножарова, като последният разговор ще се проведе в "Нощта на музеите и галериите - Пловдив".

Програмата на платформата през 2012 г. е свободна за посещение благодарение на партньорите от фондация "Америка за България", VIVACOM Фонд и Национален фонд култура.

Пълната програма на "Неделни лекции - Въведение в съвременното изкуство" Разговори с творци може да видите на www.openarts.info