/ iStock/Getty Images
Прегръдките помагат на жените да се справят със стреса, дори и да са кратки, защото намаляват реакциите на тялото в изтощаващи ситуации, съобщи в. "Дейли мейл".

Авторите на изследването от Рурския университет в Бохум обясняват ефекта на прегръдките при жените, с това, че те им се наслаждават повече. Нежният пол също произвеждат повече окситоцин, който потиска производството на хормона на стреса кортизол. 

Изследването е обхванало 76 двойки на възраст от 18 до 32 години. Учените са измервали показатели за стрес като нива на кортизол в слюнката, кръвно налягане, промени в настроението. Стресовото събитие е било потапяне на ръката в ледена вода. Според авторите резултатите показват, че "социалният допир може да е буфер срещу стрес". 

От предишни изследвания е известно, че дори държането на ръка може да намали стреса при жените. 

При много хора стресът предизвиква симптоми, които пречат на ежедневието им - главоболие, стомашни проблеми, тревожност, психични проблеми, трудно концентриране. Някои стават раздразнителни, променя се сънят им и храненето им. 

Специалистите препоръчват на стресираните хора да говорят с приятели, роднини или с лекар, или да правят упражнения за дишане. Помага също и планирането преди стресиращи събития.
 
БТА