/ iStock/Getty Images
Изкуствен интелект може да проследява здравословното състояние на кораловите рифове, като изучава и разпознава "песните" им, пише "Сайънс дейли", позовавайки се на британско проучване.

Кораловите рифове имат сложен звуков пейзаж, по който може да се съди за здравословното им състояние. Тъй като работата е доста трудоемка за хората, специалисти от университета на Ексетър са обучили за целта изкуствен интелект.

Авторите на изследването са създали уникален алгоритъм, в който са вложили записи както на здрави, така и на болни коралови рифове. По този начин изкуственият интелект да се е научил да прави разлика. В направените тестове той се е справил отлично със задачата, определяйки правилно в 92 процента от случаите текущото състояние на рифа. 

Екипът предлага този подход да се използва за проследяване на напредъка на проектите за възстановяване на рифовете.

"Кораловите рифове са изправени пред многобройни заплахи, включително изменението на климата, така че проследяването на тяхното здраве и успеха на проектите за опазване е от жизненоважно значение", казва водещият автор Бен Уилямс. "Една от основните трудности е, че визуалните и акустичните проучвания на рифовете обикновено се основават на трудоемки методи", допълва специалистът.
 
БТА