/ iStock/Getty Images
Около 94% от кораловите рифове по света ще загинат до 2050 година, ако глобалните емисии на парникови газове се увеличат, дори и незначително, установиха австралийски учени, цитирани от сайта на университета "Джеймс Кук".

Специалисти от учебното заведение публикуваха доклад относно негативното влияние на климатичното затопляне върху екосистемите на кораловите рифове.

На Хаваите забраниха слънцезащитните кремове, за да спасят кораловите рифове

Те анализирали данните от 233 рифа и 183 рифови системи по света. Изследователите отбелязват, че 49 на сто от тях са разположени в Атлантическия океан, 39 на сто в Индийския океан и 11 на сто в Тихия океан.

Прогнозите са били направени при ниски, средни и високи нива на парникови емисии. Учените стигнали до извода, че дори при съществено снижаване на парниковите емисии в земната атмосфера, това няма да позволи на рифовете бързо да се възстановят и да продължат растежа си.

Тайванските коралови рифове агонизират

В доклада на учените под ръководството на проф. Пол Смитърс се казва, че дори и въздействието на парниковите газове в близките години да бъде ниско, рифовете няма да се възстановяват със същата скорост, както преди. Но ако обемът на споменатите емисии се увеличи, то 94 процента от рифовете ще загинат до 2050 г.
БТА