/ iStock/Getty Images
Учени във Флорида за пръв път успяха да предизвикат репродуктивно изпускане на хайвер и сперма на застрашени атлантически корали в лабораторни условия, предава агенция Ройтерс.

Пет символа на любовта, застрашени от глобалното затопляне
 
Това постижение е истински пробив, тъй като ще могат да се спасят много оголени рифове в дивата природа. Експериментите са били проведени в аквариума на Аполо бийч близо до град Тампа, щата Флорида. Учените са използвали опита на лондонския музей "Хорниман", който по-рано успя да предизвика размножителни процеси при 18 вида тихоокеански корали.
 
Учените се надяват да използват натрупания опит и да развъдят нови коралови колонии и да възстановят рифовата система на Флорида. Тя бе една от най-големите в света, но бе разсипана от климатичните промени, замърсяването и болести през последните десетилетия.

Райският залив, станал известен от филма „Плажът” – затворен за туристи до 2021 г.
 
"Това е бъдещето на възстановяването на коралите във Флорида и навсякъде по света", заяви Кери О'Нийл, специалист по коралите в аквариума във Флорида. По нейните думи, предизвикана репродукция може да се постигне при десетки видове корали. Новите култури на тези морски организми могат да образуват по-устойчиви популации от съществуващите колонии, тъй като ще имат нови генетични характеристики.
 
Изкуственото предизвикване коралите да пуснат хайвера и спермата си изисква да се имитира естественият им хабитат в океана при лабораторни условия по време на едногодишния им репродуктивен цикъл.

Коралови рифове са застрашени от климатични промени и плъхове
 
Това означава старателно да се регулира температурата в аквариум от летни към зимни условия, да се използва специална светлина, имитираща изгревите и залезите и дори и лунните фази, които служат като биологични индикатори кога да започне отделянето на яйцата.

И още:

Най-красивите места на планетата, които скоро може да изчезнат (ВИДЕО/СНИМКИ)

Кораловите рифове са застрашени от „удавяне“

В призрачен град от мъртви корали учени откриха признаци на живот
БТА