Кораловите рифове губят способността си да защитават живеещите по крайбрежията от бури и силно вълнение
Кораловите рифове губят способността си да защитават живеещите по крайбрежията от бури и силно вълнение / Thinkstock/Getty Images
Кораловите рифове са застрашени от "удавяне", пише сп. "Нейчър", позовавайки се на международно изследване.

Авторите му са установили, че степента на растеж на повечето коралови рифове е твърде бавна, за да е "в крачка" с очакваното покачване на морското равнище.

Риба побеля, за да се слее с избелените корали (СНИМКИ)

Сред причините за забавения растеж са влошеното качество на водата в резултат на избелването на коралите и прекомерният риболов.

Когато коралите губят цвета си в резултат на топлинна вълна, има две възможности - или да го възстановят бавно със спадането на температурите, или да загинат
ThinkStock/Getty Images

Много рифове, които понастоящем са непосредствено под повърхността, се очаква в бъдеще да бъдат потопени под минимум половин метър вода.

В призрачен град от мъртви корали учени откриха признаци на живот

В резултат на това кораловите рифове ще загубят функцията си на защитни бариери, които предпазват крайбрежията от морски вълни.

С цел да се възстанови растежът на коралите учените отправят призив дейността за ограничаване на глобалното затопляне да бъде съчетана с адекватни мерки за контрол на риболова и качеството на водата.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА