В призрачен град от мъртви корали учени откриха признаци на живот
В призрачен град от мъртви корали учени откриха признаци на живот / ThinkStock/Getty Images

В нещо като призрачен град от мъртви корали край отдалечен тихоокеански остров учени откриха нови признаци на живот, съобщи Асошийетед прес.

В рамките на две предишни експедиции, едната от които миналата година, а другата през април, учени прецениха състоянието на кораловите рифове край остров Рождество (Кирибати) и заключиха, че в повечето случаи става въпрос за гробище на корали. Около 85 на сто от коралите бяха мъртви, 10 на сто - болни или избелени, но все още живи, а само 5 на сто - в добро състояние.

Риба побеля, за да се слее с избелените корали (СНИМКИ)

"Същите учени се върнаха в района този месец и констатираха, че между 6 и 7 на сто от коралите са живи и не са избелени", заяви експертката по кораловите рифове Джулия Бом от университета на Британска Колумбия във Виктория.

"Напуснахме с чувство на страх, но сега сме обнадеждени, защото някои корали буквално бяха с единия крак в гроба", допълни Ким Коб от Технологичния институт на Джорджия. „Това е най-доброто, на което можехме да се надяваме. Много от рибите, които живеят в рифовете, но бяха напуснали района, сега са се върнали".

Големият бариерен риф изчезва

Топлата вода, по-голямата част от която е свързана с феномена Ел Ниньо, превърна района в едно от най-неподходящите места за живот на корали на планетата.

"Независимо от масовата смърт на корали, има малка надежда", увери Бом. „Известно е, че резистентността на кораловите рифове е голяма, а коралите тук се опитват да се възстановят. Не само някои от избелените корали се възстановяват, но и се появиха бебета корали през последните 1-1,5 години, а това дава големи надежди за възстановяване на рифовете".

Резултатите от изследването са публикувани в Current Biology.

Източник: БТА