Глобалното затопляне избелва коралите
Глобалното затопляне избелва коралите / снимка: Guliver/Getty Images

Кораловите полета в северната част на Тихия океан преживяват безпрецедентно явление - загуба на цвета, заради подобна на "Ел Ниньо" ситуация, при която се повишава температурата на океаните, съобщиха учени.

Ситуацията е най-драматична на Маршаловите острови, където избелването на коралите, наблюдавано от средата на септември е "най-лошото, регистрирано някога," каза пред АФП Карл Фелениус, океанограф от Университета в Хавай, базиран в Махуро, столицата на Маршаловите острови.

Според друг учен, отговарящ за опазването на кораловите рифове в Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), засегната е цялата северна част на Тихия океан.

"Значително обезцветяване е регистрирано в Гуам, на Марианските острови на север, на хавайските острови на северозапад и на Кирибати, съобщи той, позовавайки се на "нови рекорди на топлинен стрес" в северната част на Тихия океан.

Обезцветяването на коралите е природен феномен, срещащ се на места, където водата циркулира слабо по време на периоди с ниски приливи и големи горещини на малки дълбочини. Но мащабът на явлението не може да се обясни с друго, освен с "емисиите на парникови газове, които повишават температурата на океаните", заяви Карл Фелениус.

Температурата на повърхността на водата е с около половин градус по-висока от нормалната от няколко месеца, което е достатъчно за крехките корали, добавя ученият.

Световната метеорологична организация предупреди през декември на срещата на върха в Лима, че температурите, регистрирани между януари и октомври по целия свят, по суша и море, може да направят 2014 г. най-топлата след 1880 година в света.

Според световната организация повишените температури обясняват отчасти наблюдаваните изключителни валежи и наводнения през тази година.

"Ел Ниньо" (El Niño) е топло тихоокеанско течение, което обикновено се появява средно на всеки пет до седем години и има силно влияние върху глобалния климат. През септември СМО оцени на 70% шанса "Ел Ниньо" да се появи отново в периода между ноември и февруари.