Златните пясъчни ивици на екзотични острови за романтично прекарване на меден месец, като остров Бали или Малдивите, са застрашени от покачването на океанското ниво
Златните пясъчни ивици на екзотични острови за романтично прекарване на меден месец, като остров Бали или Малдивите, са застрашени от покачването на океанското ниво / ThinkStock/Getty Images
Влюбените по цял свят празнуват Деня на свети Валентин, но климатичните промени въздействат и върху символите на любовта.
 
Агенция Ройтерс направи обзор на застрашените от глобалното затопляне символи на любовта.
 
Дестинациите за меден месец

о
ThinkStock/Getty Images

Златните пясъчни ивици на екзотични острови за романтично прекарване на меден месец, като остров Бали или Малдивите, са застрашени от покачването на океанското ниво.

Най-красивите места на планетата, които скоро може да изчезнат (СНИМКИ)

Повишаването на температурата на морската вода кара коралите да губят своите окраски и учените отчитат, че в резултат от замърсяването и прекомерния риболов до 2050 г. 90% от кораловите рифове може да изчезнат.
 
Въпреки въвеждането на строги национални забрани, замърсяването с пластмаса излага на риск цели държави като Сейшелските острови и Вануату.
 
Градът на любовта

Париж
Gulliver/Getty Images

От векове Париж е известен като град на любовта. Но през последните няколко години той често е обвит в смог, което накара властите периодично да забраняват движението по Шанз-Елизе.

Най-красивите гледки за събуждане на планетата
 
Почти 85% от 10-те милиона парижани са изложени на вредни газове. Съдържанието им надвишава заложените през 2017 г. за постигане цели. Във Франция замърсяването на въздуха причинява смъртта на 48 000 души годишно. Това е третата причина за смърт, след пушенето и консумацията на алкохол, се казва в проучване от 2016 г. на Френската агенция по обществено здраве.
 
Шоколадът

шоколад
ThinkStock/Getty Images

Преди 14 февруари магазините са препълнени с шоколади в чудати опаковки и е трудно да си представим, че лакомството може да свърши. Какаото е топлолюбива култура, но за да порасне, се нуждае от дъжд и сянка. Производителите се опасяват, че обезлесяването и изменението на климата ще намалят добива на какао.

Да обиколиш света, за да заснемеш слънцето (СНИМКИ)
 
Американското дружество "Моделийз интернешънъл", което произвежда шоколадовите продукти "Милка" и "Кедбъри", предупреди, че през следващите 30 години районите-традиционни производители на какао (Кот д'Ивоар и Гана произвеждат 60% от световния добив на какао) ще станат неподходящи за неговото отглеждане.
 
Шампанското

Мари-Кристин Ослен ни съветва никога да не държим дълго време шампанското в хладилника
Thinkstock/Getty Images

Лозарите в областта Шампан в Източна Франция, където се произвежда известното искрящо вино, казват, че лозите връзват по-рано заради топлото време. Някои лозари закупуват земи в Южна Англия, за да продължат да отглеждат и след климатичните промени гроздовия сорт с уникален вкус, от който всяка година се продават 310 милиона бутилки.

Там е най... на Земята (СНИМКИ)
 
Учените предупреждават, че затопляне с 2-4,9 градуса Целзий през този век в сравнение с прединдустриалната епоха ще окаже натиск върху селското стопанство в световен мащаб.
 
Венеция

Венеция
ThinkStock/Getty Images

Романтичните разходки с гондола по венецианските канали може да престанат, а историческият площад "Сан Марко" рискува да изчезне вследствие на все по-опустошителните бури в резултат на климатичните промени, казват експерти.
 
Италия гради укрепления против наводнения, за да запази този крехък град - един от многото паметници на културното наследство в застрашения от ерозия и наводнения Средиземноморски регион.
 
Климатолозите към ООН предвиждат, че парниковите емисии могат да доведат до покачване на нивото на океана с 59 см до 2100 г.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА