Романтичният остров с най-красивите залези - Санторини 
Романтичният остров с най-красивите залези - Санторини  / Благой Момчилов

Санторини е сред най-пленителните и романтични острови, където над тъмносиньото море върху червено-черните скали са накацали бели къщички и църкви със сини покриви. Залезите в златно и виолетово оцветяват с вълшебни цветове водата, вятърните мелници и белите фасади на Ия.

Приказка, преплитаща вулканични пейзажи и множество разноцветни плажове - черни, бели и червени. 

Удивителни снимки от Санторини можете да разгледате в галерията тук

Малкият гръцки остров се свързва с изгубената цивилизация на Атлантида в миналото и с един от най-големите вулканични взривове в историята на човечеството.

Романтичният остров с найкрасивите залези (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Съществуването на острова и неговата история датират от повече от 3500 години, когато е представлявал цял остров с името Стронгили (Strongili), в превод кръгъл. Около 1400 година преди Христа вулканът на Санторини е изригнал с такава сила, че централната част на острова просто е изчезнала. На нейното място се е образувал кратер - калдера, който впоследствие се запълва с вода. Така от почти кръглата форма, образувана от вулканичните изригвания, днес, погледнат от въздуха, островът прилича на полумесец.

Голяма част от очарованието на острова се дължи именно на вулканичните скали, които създават уникална цветова палитра от шоколад, ръжда, охра, червено и бяло.

Санторини е най-южният остров на Цикладите - група от вулканични острови в Егейско море.

Романтичният остров с найкрасивите залези (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Главният град на острова е Фира (Тира, Тера). Построен е по склона на висока 260 метра скала, откъдето се разкрива приказна гледка към залива. Вечер можете да се разходите из тесните каменни улички на града, да вечеряте на открито, слушайки вълните.

На черен и червен паж

Санторини привлича и със своите красиви цветни плажове - с черен и червен пясък. Те се намират по външната периферия на острова. В градовете Монолитос и Камари плажовете са с черен кварцов пясък. Крайбрежието на Монолитос е плитко, но това на Камари е подходящо и за гмуркане.

Най-добрите плажове на острова са на Камари и Периса.

Червеният плаж, който се намира близо до Акротири, в южната част на острова, впечатлява с кристалната си вода, която ярко контрастира с червените скали.

Романтичният остров с найкрасивите залези (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Островът с най-красивите залези

Казват, че най-красивите залези в света могат да се видят в Ия (Oia). Това е древно градче на около 11 км северно от Фира. Местоположението на селището осигурява великолепна гледка към залязващото слънце над морето. До Ия се стига по суша и по вода - корабчета акостират при малко пристанище, откъдето до върха има 258 стъпала, които може да се изкачат пеш или с магаре.

Романтичният остров с найкрасивите залези (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Ухаещият на сяра остров Неа Камени

Едно от най-големите приключения на Санторини е посещението на ухаещия на сяра малък остров Неа Камени в средата на калдерата. На Неа Камени няма нищо друго освен лава. При това тя е образувана от едно от последните изригвания на вулкана през 1925-1926 г. Още с приближаването на острова цветът на водата се променя в зелен заради съдържанието на сяра. Температурата също се покачва и можете да поплувате в топлите извори край брега.

Скритата тайна на Санторини

Отвъд познатото очарование обаче добре скритата тайна на острова са неговите вина.
36 вида грозде растат върху плодородната вулканична почва и Санторини произвежда възхитително бяло вино. Виното е съвкупност от много фактори, а в малкия гръцки остров на преден план са два: вулканичната почва и сортът асиртико.

Романтичният остров с найкрасивите залези (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Винсанто е най-известното местно вино. То е натурално сладко, като основно е от бяло грозде и не се подсилва с алкохол.

Санторини е малък, но наистина приказен остров - романтично кътче за мечтатели.

Романтичният остров с найкрасивите залези (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Снимки и видео: Благой Момчилов