/ ThinkStock/Getty Images
Акулите "интензивно изчезват" от много коралови рифове по света, показва проучване, което разкрива широко разпространен глобален спад в броя на хищниците.

Не са наблюдавани акули в почти един от всеки пети от 371 рифове, изследвани от инициативата Global FinPrint в 58 страни, според открития, публикувани в „Нейчър“.



Това буди загриженост, защото интензивното им намаляване ще наруши нормалната им роля в екосистемата.

Загубата им се дължи до голяма степен на прекомерния риболов на акули и разрушителните риболовни практики.
 

Авторите на проучването твърдят, че изчезването на рифовите акули може да има тежки последици за цели коралови системи, които страдат от климатичните промени.

"Докато резултатите от Global FinPrint разкриват трагична загуба на акули от много от световните рифове, те също ни показват признаци на надежда", казва Джоди Алън, председател на компанията, финансираща Global FinPrint.

„Данните, събрани от първото в света проучване на рифови акули, могат да направят смислени, дългосрочни планове за опазването на рифовите акули, които остават“, добави тя.

Проучването отбелязва държави, в които се работи за опазването на акулите, например чрез забрана на риболов на акули. Между тях са Австралия, Бахамските острови и САЩ.


 
БГНЕС