/ ThinkStock/Getty Images
През последните 75 години площта на кораловите рифове и общата им биомаса са спаднали с 50-60% в сравнение с 1950-та година. До тези заключения са стигнали еколози, а резултатите от изследването са публикувани от научното списание "One Earth".

"Способността на кораловите рифове да поддържат екосистемата е спаднала с около 50%. Това показва необходимостта от защита на коралите не само в определени региони на Земята, но и в целия свят като цяло, тъй като от оцеляването на тези екосистеми зависи живота на огромен брой хора", казва един от авторите на изследването, професорът от Университета на Британска Колумбия (Канада) Уилям Чунг.

Уникално: Небостъргач от корали, по-висок от Емпайър Стейт Билдинг (СНИМКИ)

Дори и най-малките промени в средната температура на водата, теченията и киселинността на океана влияят върху способността на кораловите полипи да растат и да разрастват своя варовит скелет. Например, повишаването на температурата и киселинността не позволява на полипите да улавят калциеви и карбонови йони, което намалява здравината на скелета и влияе отрицателно върху здравето на безгръбначните.

Изследователите предполагат, че още през този век около 20% от кораловите рифове, включително от Големия бариерен риф, могат напълно да изчезнат. В допълнение към климатичните фактори и натрупването на CO2 във водата, тяхното съществуване е застрашено от нови инфекции и паразити, които се разпространяват в Тихия и Индийския океан.

коралов риф
iStock/Getty Images

Чунг и колегите му разгледали подробно как подобни процеси влияят на състоянието на кораловите рифове в целия океан. За да направят това, учените анализирали как се е променила тяхната площ, биологичното разнообразие на съставните им полипи, както и други организми, които живеят в подобни екосистеми.

В резултат на това учените стигнали до извода, че общата площ на кораловите рифове е намаляла с около 50% в сравнение със средата на миналия век. Повечето от тези намаления не се случват в съвременната епоха, а през 1960-1970 г., когато площта на тези екосистеми намалява с 10-15% на всеки десет години. Както предполагат учените, всички тези процеси са свързани с натрупването на CO2 във водата и увеличаването на средната температура на Световния океан.

Тревожно: Кораловите рифове в целия свят изчезват до 2100 година?

Намаляването на площта на кораловите рифове е довело до подобни промени в биоразнообразието и биомасата на свързаните екосистеми. Средно тази цифра е спаднала с около 60% през последните 75 години, което отразява почти 50% спад в способността на кораловите рифове да поддържат нормалния живот на рибите и другите живи същества.
 
БГНЕС