Една сутрин през 2022 г. италианският рибар Патинико Винченцо е в морето, когато забелязва лодка с 24 мигранти, които се опитват да преминат в Европа от Африка, предава Voice of America/VOA. Той отплава към нея и преди да се усети, мигрантите се качват на лодката му.

Нямало какво друго да направи, освен да им помогне, казва той.

"Мислех за техните семейства. Мислех много за това, че сме на тази земя само веднъж и трябва да си помагаме един на друг", казва Винченцо.

Винченцо не е единственият рибар от Лампедуза, който е станал случаен спасител на мигранти в това море.

Рибарите тук, заедно с италианските власти, се срещат с мигранти почти всеки ден. Около 95 000 мигранти са пристигнали на Лампедуза за 12 месеца, считано от 1 юни 2023 г.

От януари италианското правителство въведе нова политика, известна като план "Матей", за да се опита да спре потока. Италия се надява, че планът ще предефинира отношенията ѝ с Африка, като стимулира развитието и създава работни места и ще възпре мигрантите да напускат родните си страни.

"Точно това е използването на публични средства за подобряване на инвестиционния климат. Африка се нуждае от инвестиции", казва Мадалена Прокопио, член на Европейския съвет за външна политика.

Решаването на проблема с незаконната миграция е основна грижа на италианския министър-председател Джорджия Малони, която трябва да успокои крайно десните избиратели, които я вкараха в длъжност преди две години. Ако планът сработи, той  може да се превърне в модел за останалите на Европа.

"Нито една отделна европейска държава не е в състояние да се конкурира с други международни играчи. Китай, страните от Персийския залив", обяснява Прокопио.

В Лампедуза, която е по-близо до Тунис и Либия, отколкото до континентална Италия, активистите казват, че нещо трябва да се промени.

"Защото не трябва да се случва през тези години хората да пристигат през Средиземно море, което е толкова опасно и рисковано, и има много, много хора, които губят живота си или губят роднини или приятели", казва Матилда Ецако, активистка.

Ецако не е съгласна със сегашната политика на Италия и други европейски държави за финансиране на силите за сигурност в африканските държави, които редовно отблъскват мигрантите.

Винченцо казва, че би искал да види повече сътрудничество, за да се сложи край на опасното пресичане на морето и да се облекчи на жителите на Лампедуза.

"За мен е много нормално да не виждам тези смъртни случаи и ако международната общност може да постигне споразумение, съм убеден, че много смъртни случаи могат да бъдат избегнати", споделя Винченцо.

Според официални данни повече от 3000 души са загинали при опит да прекосят Средиземно море миналата година.

Активистите на мигрантите смятат, че много други са останали нерегистрирани.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA