/ БТА
Мистериозен взрив, чут в Средиземно море, Тосканския архипелаг и Корсика, която властите, местните жители и туристите първоначално смятаха за земетресение, може да е била причинена от падащ метеорит, предаде АФП. 

Близката станция за наблюдение в град Кампо нел'Елба, който се намира на италианския туристически остров Елба, съобщи че е „заснела сеизмично и акустично явление, усетено от всички". Корсиканските медии предават, че събитието е усетено и на френския остров. 

Областният управител на Тоскана Еудженио Джани първоначално каза, че става дума за земетресение. Впоследствие се отметна от думите си, след като Националния институт по геофизика и вулканология (INGV) отхвърли тази хипотеза. 

От своя страна италианските военновъздушни сили уточниха пред Джани, че не са замесени по никакъв начин. 

„Все още не е потвърдено какъв е произходът на труса, който е усетен от мнозина като земетресение в цяла Тоскана и в някои вътрешни райони“, пише Джани в социалните мрежи. 

Това, което е предизвикало труса, се е движило със скорост 600 километра в секунда, се казва в изявление на регионалния институт по геофизика на университета във Флоренция. 

Хипотезата за навлизане на метеорит в атмосферата изглежда най-вероятна и съответства на записаните данни“, казват тези източници. 

Това не е първият случай, в който на остров Елба се чуват мистериозни детонации, пише италианският вестник „Кориере дела сера" Подобни събития през 2012, 2016 и 2023 г. все още не са обяснени.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Анна Владимирова/БТА