Ейбрахам Линкълн, 16-ят президент на САЩ, е признат за най-успешният президент в историята на САЩ.

Той е роден на 12 февруари 1809 година в малка ферма в щата Кентъки. Семейството му се мести в югозападната част на Индиана, когато той е на седем. Образованието си получава у дома.

Линкълн напуска семейството си и заживява в Ню Сейлъм, щата Илинойс, където работи като земемер, пощальон, занимава с търговия. Служи известно в армията, а малко по-късно започва да практикува като юрист.

Той започва политическата си кариера през 1832 година, когато е на двадесет и три години с кампания за избора му за Генералното събрание на Илинойс. Основната му идея е да се извършват подобрения на речната навигация, които да привлекат повече търговски параходи по Сангамон, а това от своя страна ще позволи рядко населената и бедна област да се оживи и да просперира.

Кандидатира се за Конгреса, но на изборите през 1843 и 1844 година не успява в това начинание. Става член на Конгреса през 1846 година от партията на вигите и остава на този пост до 1849 година.

През 1860 година Ейбрахам Линкълн побеждава в президентските избори и става 16-тия президент на САЩ.

Линкълн, Вашингтон и Рузвелт в челото на класация за президентите на САЩ

Той е заклет противник на робството и привърженик на идеята за свобода и равенство между хората. Това е причината преди встъпването му в длъжност седем южни щати да се отцепят и да сформират Конфедеративните американски щати. В резултат започва Американската гражданска война.

Ейбрахам Линкълн
ThinkStock/Getty Images

Линкълн издава декрет, в който се обявява, че ако Южните щати не се върнат в Съюза до 1 януари 1863 година, то всички роби на техните територии ще бъдат обявени за свободни граждани.

Този декрет води до създаването на 13-тата поправка в американската Конституция, с която на територията на САЩ се забранява робството.

През 1864 година Ейбрахам Линкълн е преизбран за втори мандат като президент на САЩ. През март 1865 година полага отново клетвата, с която встъпва в длъжност. Месец по-късно, на 14 април 1865 година, докато гледа театрална постановка, срещу него е извършено покушение.

Проклятието над американските президенти

Линкълн умира в ранните часове на 15 април 1865 година във Вашингтон.

Ейбрахам Линкълн
ThinkStock/Getty Images


И още:

Когато Америка се сбогуваше с робството

Топ 10 на президентите на САЩ

Джордж Клуни е далечен братовчед на Ейбрахам Линкълн

Пет тайни текста, скрити в известни артефакти (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук