Джордж Клуни е далечен братовчед на Ейбрахам Линкълн
Джордж Клуни е далечен братовчед на Ейбрахам Линкълн / снимка: Reuters

Носителят на Оскар и изявен демократ Джордж Клуни е далечен братовчед на Ейбрахам Линкълн, смятан за най-великия президент в историята на САЩ.

Според сайта Ancestry.com Клуни е полубратовчед през пет поколения на бившия американски президент. Сайтът за родословни връзки обяснява подробно роднинството им, отбелязвайки, че "полу" означава, че двама от предците им били полусестри.

Майката на Линкълн Нанси Ханкс била полусестра на прапрапрапрабабата на Клуни - Мери Ан Спароу. Ханк и Спароу имали една и съща майка - Луси, която е баба по майчина линия на Линкълн.

От дълго време Клуни е известен с политическата си активност и неотдавна организира благотворителна вечер за събиране на средства за Демократическата партия в дома си в Лос Анджелис, припомня БГНЕС. На нея той успя да събере 15 милиона долара за кампанията по преизбирането на президента Барак Обама. Освен това Клуни беше арестуван във Вашингтон тази година по време на протест в суданското посолство.

Линкълн, който е републиканец, управлява страната по време на Гражданската война и е известен с премахването на робството, което се превръща в закон след смъртта му през 1865 година.

На Линкълн е посветен новият биографичен филм на Стивън Спилбърг, който може да спечели още един Оскар на Даниел Дей Луис. Преди излизането на филма Ancestry.com предлага безплатен достъп до над 20 000 документа, разказващи за живота на бившия президент.