Топ 10 на президентите на САЩ
Топ 10 на президентите на САЩ / БГНЕС

Кои са десетте най-добри президенти в историята на САЩ? Въпросът, твърде актуален в светлината на скорошните избори, задава в-к „Таймс“.

На първо място в класацията на "Таймс" е Ейбръхъм Линкълн (години на управление: 1861-65). „Бащата на нацията“ и пръв републикански президент е безспорен номер едно заради победата над Конфедерацията и премахване на робството.

На второ място застава Джордж Вашингтон (управлявал от 1789 до 1797). Той е първият президент в историята на САЩ, създател на данъчната система, на Националната банка и Върховния съд.

Трети е Франклин Делано Рузвелт (от 1933 до 1945) - заради мъдрото му управление в продължение на повече от 10 години и най-вече по време на Втората световна война.

Четвъртото място е за Томас Джеферсън (от 1801 до 1809). Той е политикът-философ, вдъхновител на създаването на Декларацията за независимост. Почти удвоява територията на САЩ. Най-умният мъж, заемал президентския пост.

Пета позиция заема Теодор Рузвелт, управлявал от 1901 до 1909 година. Той е най-младият президент, встъпвал някога в длъжност – 42-годишен. По негово време се построява Панамския канал. Нобелов лауреат заради посредничеството му в Руско-японската война.

Шести в класацията на „Таймс” се нарежда Дуайт Айзенхауер (от 1953 до 1961 година). „Железният Айк“ полага основите на могъщата във военно отношение държава, каквато са САЩ днес. По негово време се построява мрежата от щатски магистрали.

Седми е Хари Труман (от 1945 до 1953 г.). Проектът „Манхатън“, създал първата атомна бомба, се осъществява по негово време. Т. нар. Труманова доктрина формира антикомунстическата политика на САЩ за десетилетия напред.

Осмото място е за Роналд Рейгън (управлявал от 1981 до 1989 година). Въпреки противоречивата си репутация, бившият второразреден холивудски актьор остава в историята като един от силните президенти на САЩ. Известен със своята „рейгъномика“ - стриктна данъчна и икономическа политика. Срещата му със съветския ръководител Михаил Горбачов бележи първия, макар и частичен пробив в Студената война.

Девето място се пада на Джеймс Полк (управлявал от 1845 до 1849 г.). Слабо популярният днес демократ влиза в топ-10 най-вече заради това, че успява да разшири значително територията на САЩ с присъединяването на Калифорния, Невада, Аризона, Юта, Колорадо, Уйоминг и части от Ню Мексико.

Последното място в десетката на „Таймс” заема Удроу Уилсън (управлявал от 1913 до 1921 година). Той създава Федералния резерв на САЩ, Антитръстовата комисия, въвежда данъчни реформи.

В първата десетка на „Таймс” не фигурира Джон Кенеди. Той е класиран 11-и. Джордж Буш – баща заема място номер 30, а настоящият президент на САЩ Джордж У. Буш е поставен чак на 37-о място – непосредствено пред Ричард Никсън, провалил се шумно заради аферата „Уотъргейт“.

На последното 42-ро място е класиран Джеймс Бюканън, управлявал в периода 1857-1861 – заради това, че не е успял да предотврати избухването на Гражданската война, поставила на карта бъдещето на нацията, съобщава БГНЕС.