Има ли връзка между дължината на пръстите и склонността към изневяра?
Има ли връзка между дължината на пръстите и склонността към изневяра? / Thinkstock/Getty Images

Дължината на показалеца на ръката спрямо тази на безименния пръст показва дали индивидът е склонен към изневяра или не, сочат резултатите от британско изкследване, цитирани от Франс прес.

Вижте кои са най-големите прелюбодейци в света

От няколко години е известно, че разликата между дължината на показалеца и безименния пръст е индикатор за дозата тестостерон, на която е бил изложен ембрионът. По време на бременността фетусът е изложен на различни нива на полови хормони - женският хормон естроген стимулира удължаването на показалеца, а мъжкият хормон тестостерон - на безименния пръст. Затова съотношението между дължината на показалеца и безименния пръст не е едно и също при мъжете и жените. Т.нар. индекс на Манинг или съотношението 2D/4D клони към 1 за жените и към 0,96 за мъжете.

Според други изследвания високото ниво на тестостерона при фетуса кара индивида да стане склонен към изневяра по-късно през живота си.

Ето кои са най-бруталните отмъщения при изневяра

Учени от Оксфордския и Нортумбрийския университет използвали въпросния индекс, за да изследват 1314 британци, мъже и жени. След това сравнили получените резултати с тези от проучване върху социалното и сексуално поведение на 595 северноамериканци и британци.

"Сред участниците в двете изследвания наблюдавахме мъже и жени, които са по-склонни към изневяра, и други, които са верни на половинките си", заяви психологът Рафаел Влодарски от Оксфордския университет.

Резултатите показват, че склонните към изневяра мъже са 57 процента, докато 43 процента остават верни на половинките си, а склонните към изневяра жени са 47 процента, докато 53 процента са верни на партньора си.

Най-честата причина за женската изневяра

"Човешкото поведение е повлияно от редица фактори, като например околна среда и жизнен опит, затова случващото се в утробата може да има само минимален ефект върху толкова сложно нещо като сексуалните контакти", отбеляза Робин Дънбар от Оксфорд.

Резултатите от изследването са публикувани в Biology Letters.

Източник: БТА