Всички сме чували като малки „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен“. Ами, да ви признаем - така е! Смело може да кажем, че ябълката е царицата на плодовете. Заради хранителната си стойност, заради витамините, заради полезните свойства и не на последно място заради вкуса и разнообразието от видове - червени, жълти, зелени.
Ябълката е плод, който можете да консумирате целогодишно и това е огромно преимущество пред останалите в повечето случаи сезонни плодове. Ябълките имат много нисък гликемичен индекс, което ги прави подходящи за консумация вечер, както и за междинно хранене. В ябълките се съдържат само 12-15% въглехидрати. В състава на ябълките голямо процентно съотношение взимат витамините А, В, С и D. Основните полезни свойства на тези плодове се дължат на високото съдържание на антиоксиданти и пектин в състава им. Те се борят с вредното въздействие на свободните радикали и стимулират естествения процес на детоксикация на тялото.
Ето защо са толкова полезни:
Яжте ябълки и отслабвайте!
Тези плодове са сред най-добрите за отслабване. Съдържат много фибри и малко калории, дават усещане за ситост. Не е случайно, че ябълките са основата на много диети, включително и такива за бързо отслабване.
При запек, диария и хемороиди
Фибрите в ябълките помагат за изчистване на отлаганията по стените на дебелото черво, като абсорбират водата в червата и така помагат за прочистването им.
Здраво сърце
Консумацията на ябълки се свързва с по-бавното натрупване на холестерол и съответно с образуването на плака в артериите. Тези плодове съдържат много натурални фитохимикали, които действат като мощни антиоксиданти. Тези съставки неутрализират негативния ефект от действието на свободните радикали, които увреждат клетките и повишават риска от развитие на сърдечни заболявания.
Предпазват от Алцхаймер и Паркинсон
Пиенето на ябълков сок се бори успешно със застаряването на мозъка. Междувременно ябълката е съюзник в профилактиката срещу Паркинсон – дегенеративно заболяване, което се характеризира с увреждане на нервните клетки на мозъка, които произвеждат допамин. Последните изследвания показват, че свободните радикали допринасят за развитието на заболяването. Затова консумацията на храни, богати на антиоксиданти, каквито са ябълките, е прекрасен начин за предпазване от сериозни болести като Паркинсон.
Намаляват риска от диабет
Разтворимите фибри в ябълките са ключът към балансиране на нивата на кръвната захар. За целта консумирайте 1 ябълка дневно.
За здрави и бели зъби
Този плод помага и при запазване на хигиената на устната кухина и на зъбите. Една ябълка на ден запазва гланца на зъбите, твърдят учени. Установено е, че редовното консумиране на ябълки намалява риска от загуба на зъби и заболяване на венците.
За силен имунитет
В ябълката се съдържат почти всички необходими на организма витамини и минерали. Затова плодът се препоръчва на всички за профилактика и повишаване на имунитета.
При остеопороза
Високото съдържание на минералите калий и бор в ябълките ги прави незаменим помощник в борбата с остеопорозата.
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
Ябълката е плод, който можете да консумирате целогодишно и това е огромно преимущество пред останалите в повечето случаи сезонни плодове. Ябълките имат много нисък гликемичен индекс, което ги прави подходящи за консумация вечер, както и за междинно хранене. В ябълките се съдържат само 12-15% въглехидрати. В състава на ябълките голямо процентно съотношение взимат витамините А, В, С и D. Основните полезни свойства на тези плодове се дължат на високото съдържание на антиоксиданти и пектин в състава им. Те се борят с вредното въздействие на свободните радикали и стимулират естествения процес на детоксикация на тялото.
iStock/Getty Images
Яжте ябълки и отслабвайте!
Тези плодове са сред най-добрите за отслабване. Съдържат много фибри и малко калории, дават усещане за ситост. Не е случайно, че ябълките са основата на много диети, включително и такива за бързо отслабване.
При запек, диария и хемороиди
Фибрите в ябълките помагат за изчистване на отлаганията по стените на дебелото черво, като абсорбират водата в червата и така помагат за прочистването им.
iStock/Getty Images
Консумацията на ябълки се свързва с по-бавното натрупване на холестерол и съответно с образуването на плака в артериите. Тези плодове съдържат много натурални фитохимикали, които действат като мощни антиоксиданти. Тези съставки неутрализират негативния ефект от действието на свободните радикали, които увреждат клетките и повишават риска от развитие на сърдечни заболявания.
Предпазват от Алцхаймер и Паркинсон
Пиенето на ябълков сок се бори успешно със застаряването на мозъка. Междувременно ябълката е съюзник в профилактиката срещу Паркинсон – дегенеративно заболяване, което се характеризира с увреждане на нервните клетки на мозъка, които произвеждат допамин. Последните изследвания показват, че свободните радикали допринасят за развитието на заболяването. Затова консумацията на храни, богати на антиоксиданти, каквито са ябълките, е прекрасен начин за предпазване от сериозни болести като Паркинсон.
Намаляват риска от диабет
Разтворимите фибри в ябълките са ключът към балансиране на нивата на кръвната захар. За целта консумирайте 1 ябълка дневно.
iStock/Getty Images
Този плод помага и при запазване на хигиената на устната кухина и на зъбите. Една ябълка на ден запазва гланца на зъбите, твърдят учени. Установено е, че редовното консумиране на ябълки намалява риска от загуба на зъби и заболяване на венците.
За силен имунитет
В ябълката се съдържат почти всички необходими на организма витамини и минерали. Затова плодът се препоръчва на всички за профилактика и повишаване на имунитета.
При остеопороза
Високото съдържание на минералите калий и бор в ябълките ги прави незаменим помощник в борбата с остеопорозата.
iStock/Getty Images