Вандалът, излял кофа с червена боя в римския фонтан Треви, се оказа италианският художник на свободна практика Грациано Чекини, който се изяви по същия начин преди 10 години, съобщава агенция АНСА.
 
"Изминаха 10 години от първия "Фонтан Треви" и за тези 10 години много малко се е променило, а някои неща дори се влошиха. Рим винаги е бил огледало на страната, а сега Рим е угаснал, заспал в собствената си кал и корупция", пише Чекини на страницата си във Facebook.
 

СНИМКИ: Фонтанът Треви в Рим почервения

Според художника, неговата кампания има за цел да "събуди душата" и да се покаже, че Рим е "жив и готов да се превърне отново в столица на изкуството, живота и прераждането." Чекини подчертава, че боята, която е използвал, "не е навредила ни най-малко на монумента".

АНСА по-рано съобщи, че неизвестен вандал е излял кофа с червена боя в прочутия фонтан Треви. Той е задържан от служители на реда и изпратен в полицейското управление.
 

БГНЕС


През октомври 2007 г. Чекини изля червена боя във фонтана Треви, за да протестира срещу кино фестивал в Рим, за който, според него, са били "безполезно похарчени 15 млн. евро, само 2,5 млн. от тях - за хотели за гостите".
 
През юни тази година, кметът на Рим Вирджиния Раджи обяви столичните фонтани за "недосегаеми", подписа разпоредби, установяващи строги норми на поведение в близост до историческите фонтани на Вечния град.
 
Според документа, се забранява да се консумират храни и напитки, къпането и седенето във фонтаните, явяващи се архитектурни паметници, както и хвърлянето всякакви предмети в тях, освен монети. Миналата година фонтанът Треви "спечели" 1,4 млн. евро, хвърлени в него от туристи. Средствата бяха дадени за благотворителност. За нарушение на наложената забрана е наложена глоба до 240 евро.
 

netinfo


Фонтанът ди Треви е един от най-известните фонтани в света и се намира в центъра на Рим.

Името му е "Треви", защото свързва три улици. Той е построен през 1762 г. от Николо Салви. Скулптурите във фонтана са на Пиетро Брачи. В центъра на фонтана е фигурата на бог Нептун, а от двете му страни има по една женска фигура, символи на изобилието и здравето. Смята се, че ако човек хвърли монета в него, някой ден ще се върне отново в Рим.
БГНЕС