Всички знаем колко е важно да подбираме правилно храната, която приемаме, пише каналът "Баба знае" във vbox7. Ето и кои храни са подходящи за мозъка и добрата ни психика:

Соя

Соята съдържа аминокиселини, които са важни за мускулите и костите на тялото ни и помагат за справяне с нарушенията на съня и безсънието. Тя е полезна и при  възстановяването на естрогена по време на менопауза.

Сьомга

Сьомгата е богата на омега-3, който помага за подобряване на функцията на клетките в мозъка, което води до по-нисък риск от депресия, проблеми с паметта и деменция. Тази риба ще балансира хормоните, контролира апетита и повиши серотонина в организма ви.

сьомга
iStock/Getty Images

Тъмен шоколад

Тъмният шоколад, който има над 50% какао, ще освободи ендорфини в мозъка ви и ще ви направи по-щастливи и по-малко стресирани. Какаото също така подобрява притока на кръв към мозъка и подобрява неговите функции.

шоколад
iStock/Getty Images

Орехи

Орехите са чудесен източник на протеини и здравословни мазнини, които помагат да се поддържат балансирани нива на кръвната захар. Съдържат омега-3 и имат благоприятно въздействие върху енергията, настроението и фокуса ни.

Салвия

Градинският чай е богат на антиоксиданти, които помагат за подобряване на паметта и концентрацията. Флавоноидите в него предпазват мозъка от сериозни заболявания, както и предотвратяват депресия и  тревожност.

Морски водорасли

Морските водорасли съдържат омега-3 мастни киселини и магнезий, които се грижат за мозъка и помагат при стрес.

Морски водорасли
iStock/Getty Images