/ Посетителски информационен център в село Смилян
За 15 години на паното са поставени над 23 000 фасулеви зърна
Паното от смилянски фасул в Етнографската ни сбирка "Смилянски фасул и традиционни родопски терлици" бе завършено и предстои да с него да се кандидатства за Книгата на Рекордите на Гинес, съобщиха от Посетителски информационен център в село Смилян.

Посетителски информационен център в село Смилян

През почивните дни президентът Румен Радев бе гост на родопското село и лично постави финалната половинка фасулево зърно, с което броят на участниците в направата му стана 23 045.



Идеята за изработката на голямото пано от фасулеви зърна на кметът на селото Сафедин Чикуртев и инициативна група, а дизайнът на изображенията върху канавата - на местния художник и дърворезбар Илко Велинов.

Посетителски информационен център в село Смилян

Направата на паното му започва през далечната 2006 година. Първото фасулево зърно на него е поставено от д-р Петър Фиданов, тогава областен управител на Смолян и понастоящем практикуващ травматолог в МБАЛ "Братан Шукеров"-Смолян.

За 15 години на паното са поставени над 23 000 фасулеви зърна от хиляди местни жители и гости на село Смилян от близо и далече. Предстои паното с размери 2,10 на 3,36 метра да бъде почистено и консервирано, след което да бъде регистрирано като кандидатурата за вписване в Книгата на рекордите Гинес.