Двама кубински актьори, играли във филм за бегълци от Куба, поискаха убежище в САЩ
Двама кубински актьори, играли във филм за бегълци от Куба, поискаха убежище в САЩ / снимка: Reuters

Двама изтъкнати кубински актьори, участвали в награждаван филм, който разказва за бегълци по море от Куба, обявиха, че искат политическо убежище в САЩ, предаде Ройтерс.

Младите кубинци изчезнаха безследно миналата седмица на път за Филмовия фестивал "Трайбека" в Ню Йорк, където се състоя американската премиера на филма им "Una Noche" (Една нощ).

Анайлин де ла Руа и Хавиер Нунес се появиха в предаване на базирания в Маями испаноезичен тв канал "Америка Те Ве". В изявление за Ройтерс те разказаха, че бягството им не е толкова драматично, както описаното във филма. Герои на "Една нощ" са трима кубински младежи, които се опитват да избягат от родината си със сал до САЩ, където да започнат нов живот. Де ла Руса и Нунес, които се влюбват един в друг по време на снимките, играят ролите на брат и сестра, но само един от тях оцелява при рискованото пътешествие.

Работата по филма е започнала преди 5 години и е продължила 2 години. След това лентата е чакала още 3 години за премиерата си през тази година.

На фестивала "Трайбека" лентата спечели наградата за най-добър филм и най-добра режисура на британката Луси Мълой.

Хавиер Нунес сподели наградата за най-добра мъжка роля с колегата си Даниел Аречада, но не се яви на церемонията, за да си я получи. Аречада присъства на церемонията и вероятно ще се завърне в Куба.

Актьорите казаха пред Ройтерс, че решението им да избягат от Куба е произтекло от успеха на филма и поканите за фестивални премиери - в Берлин през февруари и после в Ню Йорк. Двамата прекарали шест дни в Германия, което било първото им пътуване в чужбина, след което се завърнали в Куба. За бягство започнали да мислят едва когато пристигнала поканата от Ню Йорк.

Анайлин де ла Руа и Хавиер Нунес са на 20 години. Тя е оставила в Хавана две сестри и разведени родители, а той - самотна майка. Двамата се заричат да помагат финансово на роднините си.