/ iStock photos/Getty images
Environmental Working Group / EWG/, организация с нестопанска цел за опазване на околната среда в САЩ публикува своя ежегоден доклад за 15 най-чисти от пестициди плодове и зеленчуци.

Загрижените потребители могат да изберат конвенционално отглеждани зеленчуци и плодове от "Чистите 15" на EWG - списък на културите с най-ниско съдържание на пестициди, се казва в доклада. В почти 65% от храните в списъка не са открити никакви нива на пестициди.

И тази година авокадото оглави списъка на 2023 г. на най-малко замърсените продукти, следвано от сладката царевица на второ място. Ананасът, лукът и папаята, замразеният сладък грах, аспержите, пъпешът, кивито, зелето, гъбите, мангото, сладките картофи, динята и морковите съставляват останалата част от списъка.

Експертите казват, че е особено важно по време на бременността и през цялото детство да бъдем изложени на разнообразни храни без пестициди. Подрастващите се нуждаят от комбинираните хранителни вещества, но също така са по-силно засегнати от замърсители като пестицидите.

"Излагането на пестициди по време на бременност може да доведе до повишен риск от вродени дефекти, ниско тегло при раждане и смърт на плода", отбелязват от Американската академия по педиатрия. "Излагането на пестициди в детска възраст е свързано с проблеми с вниманието и ученето, както и с по-късни ракови заболявания".
БГНЕС