/ Gulliver/Getty Images
Принц Андрю получи разрешение от краля да остане за неопределено време в дома си Royal Lodge, след като е постигнал споразумение с монарха, съобщи „Мирър“.

На изпадналия в немилост херцог на Йорк е дадено време, за да увери брат си, че може да осигури нужните средства за извършване на така необходимия ремонт на кралското имение с 30 стаи. Андрю и кралят се скараха това лято, когато монархът предложи на брат си да се изнесе от имота и да се премести в по-малка вила с четири спални в имението Уиндзор, освободена от принц Хари и Меган Маркъл.

Сега обаче 63-годишният Андрю получи "отсрочка", въпреки че кралят намали годишната му помощ от 250 000 паунда и домът му се нуждае от ремонт за около 2 млн. паунда. Също така може да се разкрие, че през лятото Андрю се е бръкнал с повече от 200 000 паунда за ремонт на покрива, описан като "междинно плащане".

Въпреки това, къщата, която е включена в Списъка на културните паметници от категория II, се нуждае от много по-спешен ремонт, включително от влага в целия имот. Кралски източници потвърдиха, че кралят и Андрю са се срещнали насаме в Балморал в края на август по време на събиране на кралското семейство, където са били обсъдени проблемите.

Приятел на херцога предполага, че е имало "охлаждане на отношенията" между краля и брат му. Андрю е бил допълнително подкрепен от принц Уилям, който го е возил до и от църквата по време на семейния престой, което представлява по-нататъшно размразяване в лагера.

Източници предполагат, че именно кралят е казал на престолонаследника да покаже семейното единство и да заведе опозорения си чичо на неделната служба в църквата "Крати Кърк", въпреки че монархът и неговият наследник са движещата сила за неговото оттегляне от обществения живот. Херцогът беше принуден да се оттегли от кралските си задължения след интервюто си в Би Би Си през ноември 2019 г., в което при автомобилна катастрофа не успя да се извини за връзката си с покойния финансист педофил Джефри Епщайн.

Оттогава опитите му да прокара план за завръщане в кралското лоно бяха пресечени от краля и принц Уилям, за които се твърди, че са се съгласили, че херцогът не трябва да има никаква роля в обществения живот. Финансите на Андрю също са в безпорядък, след като той беше принуден да плати 12 млн. паунда на обвинителката си в сексуално насилие Вирджиния Джуфре, за да спре делото за предполагаемото посегателство, което се води в съда в Съединените щати.

Като част от плановете на краля, на Андрю беше предложена по-малката вила "Фрогмор", която наскоро беше ремонтирана от херцога и херцогинята на Съсекс. Но разглезеният принц отхвърли предложението и отказа да напусне Royal Lodge, която все още споделя с бившата си съпруга Сара Фъргюсън, въпреки че се разведе преди 27 години.

Анонимен източник заяви: "Позицията на Андрю се отплати. Той е отказал всички предложения на краля да напусне дома си, да се окопити и кралят се е смилил и е дал отсрочка на преместването му. Андрю е съгласен, че имотът се нуждае от ремонт, за което наскоро вече е платил над 200 000 лири, за да оправи покрива, и е заявил, че ще направи необходимите ремонти.

Приема се, че Андрю не е разкрил как възнамерява да посрещне разходите за ремонта, докато наследството, което е получил от покойната кралица, не е известно. Херцогът живее в бившия дом на Елизабет Втора от 2004 г.

Вътрешни източници от двореца смятат, че резиденцията е била предназначена за принца и принцесата на Уелс и трите им деца след преместването им в Уиндзор миналото лято, за да бъдат по-близо до покойната кралица преди смъртта ѝ през септември миналата година. В момента те живеят в четиристайната Adelaide Cottage, въпреки че се твърди, че тя е твърде тясна за нуждите на семейството.

Междувременно Андрю отстоява позицията си и се позовава на 75-годишния договор за наем за 1 млн. паунда, както и на похарчените 7,5 млн. паунда за ремонт и обновяване на имота през последните 20 години.
БГНЕС