БНТ реши за Евровизия, сформира Академия
БНТ реши за Евровизия, сформира Академия / EBU, eurovision.tv
БНТ реши за "Евровизия", сформира Академия
37022
БНТ реши за "Евровизия", сформира Академия
  • БНТ реши за "Евровизия", сформира Академия

Академия от най-малко 31 членове ще направи предложенията за това кой да ни представя тази година на международния музикален конкурс "Евровизия". Новите правила за избор на изпълнител, който да пее за нас на състезанието в Германия, са били приети на заседание на Управителния съвет на БНТ. Членовете на Академията ще трябва да изберат 10 изпълнители, които ще представят песните си на голям концерт, организиран от Българската национална телевизия. Победителят ще бъде определен чрез събиране на гласовете, дадени от Академията, и тези, получени от зрителите, чрез телефонно обаждане или изпращане на sms.

Според новите правила на българското издание на "Евровизия" членовете на т.нар Академия ще бъдат избрани от професионалните музикални организации, от ръководствата на музикалните училища, от националните медии, сред които и Дарик. Те ще дават предложения за това кой да попадне в Академията, като от БНТ засега не уточняват какви хора могат да бъдат предлагани за членове и какви не. След като спецорганизацията бъде сформирана, тя ще има задачата да определи 10 изпълнители, от които, на по-късен етап, ще бъде избран победителят в българската "Евровизия".

Песните им ще бъдат изпълнени на грандиозен концерт. За тях ще имат право да гласуват както членовете на Академията, така и зрителите на БНТ. Кой да ни представя на международното състезание в Германия, ще се реши след като двата вота бъдат събрани.

Новите правила за избор на българската песен в "Евровизия" се доближават до тези, които важат при последните етапи на международното състезание. Финалистите и победителят в "Евровизия" се избират именно на базата на гласове от международно жури и от публика.

"Евровизия" 2011 ще бъде в Дюселдорф. Полуфиналните вечери са планирани за 10 и 12 май, а финалът е на 14-ти.

Преди да стане ясно какво е решението на БНТ, по казуса в медийното пространство бяха лансирани различни варианти за избор на български представител в конкурса. Според един от тях държавната телевизия щяла еднолично да реши кой да участва в международното състезание. Посочено беше името на Орлин Горанов, който побърза да опровергае информацията. Говореше се дори за това, че тази година България може и да пропусне "Евровизия".