БНТ обяви нов регламент за Евровизия 2010
БНТ обяви нов регламент за Евровизия 2010 / cнимка: Sofia Photo Agency

След като наскоро програмния директор на БНТ Невена Андонова съобщи голямата промяна в българската Евровизия  - по гръцки образец ще избираме коя песен да ни представя на песенния конкурс, а не кой изпълнител, станаха ясни и подробностите около новия регламент. От БНТ твърдят, че той е бил утвърден след анализ на натрупания опит и на практиките в другите европейски страни.

Тази година БНТ ще проведе широко допитване до 51 наши музикални специалисти и престижни медии и институции. Анкетата ще определи избора на изпълнител (солист, дует или група). Той ще изпълни пет песни, поръчани и продуцирани от националната телевизия. Песента - победител ще бъде определена чрез зрителско гласуване със SMS-и и телефонни обаждания във финално шоу, което ще бъде излъчено пряко по БНТ.

В момента от БНТ водят активни разговори за покана на участниците в анкетата. След тяхното потвърждение официално ще бъдат обявени и имената им. 

Според новите правила на регламента:
-Песните-кандидатки трябва да бъдат български национален продукт.
-Песните /текст и музика/ не бива да бъдат публично изпълнявани или комерсиално разпространявани преди 1 октомври 2009 г. 
-Максимално допустимото времетраене на отделните песни е три минути. 
-Всяка песен може да включва максимум шестима души изпълнители на сцена.
-Всички музикални изпълнители и участници на сцена трябва да са навършили минимум 16 години към датата на финалите в България.
-Всеки изпълнител на сцената може да се състезава само за една страна в Европейския конкурс.
-Авторите и изпълнителите са свободни да изберат на какъв език да се пее в техните песни.
-Изпълнителите ще пеят на живо на сцената, под съпровод на запис (синбек), който не съдържа никакви вокали или вокални имитации.
-Текстовете и/или изпълнителите на песните не бива да уронват по никакъв начин престижа на Конкурса, както и на Телевизията, която го организира.
-Одобреният за участие изпълнител (солист, дует или група) и неговият сценичен екип се задължават да изпълнят своите песни, във всичките етапи на състезанието, без допълнителни условия и без право на публичен коментар на другите песни, както и на Регламента, от сцената на конкурса.
 
Изборът за най-подходящ изпълнител, който да представи България в Песенния конкурс на Евровизия 2010, както и стила на  песента, ще се осъществи на база проведена анкета с 51 доказани професионалисти от музикалната индустрия (композитори, аранжори, поети, журналисти, режисьори, музикални педагози), представители на артистични съюзи и на електронни и печатни медии. Изпълнителите, събрали гласове от проведената анкета ще бъдат подредени в  класация във възходящ ред съобразно броя на събраните за тях гласове. При получаване на равен брой гласове за двама изпълнители, за тях се провежда ново арбитражно гласуване от участниците в анкетата. При отказ за участие в конкурса на класирания на първо място изпълнител , изборът преминава върху определения следващият по ред в списъка.
 
В качеството си на продуцент на конкурса "Избор на българската песен в Евровизия", БНТ си запазва правото на контрол, корекции и окончателно становище по аудиовизуалния облик за представянето на песента-победителка във финала - Осло май 2010 г.