/ iStock/Getty Images
Масовата смърт на слонове в Зимбабве, регистрирана от края на август, се дължи на бактериалното заболяване пастерелоза, съобщи ТАСС.

Фултън Мангвания, генерален директор на Управлението за зимбабвийските резервати и по охрана на дивата природа, заяви, че според направените изследвания причина за смъртта на слоновете е пастерелоза или хеморагична септицемия.

В Зимбабве умряха 34 слона, а според властите в близко бъдеще още животни могат да станат жертва на това заболяване.

Причинителят на пастерелозата е микроорганизъм. Той навлиза в кръвта чрез увредена кожа или ухапвания и причинява кървене на вътрешните органи, което води до смърт. Пастерелозата е често срещана сред животните в Южна Африка.В Зимбабве първата група от 12 мъртви слона беше намерена на 29 август в резервата за диви животни Хванге близо до водопада Виктория. През следващите дни бяха открити още две дузини мъртви слонове. Властите на страната изпратиха проби от тъкани на мъртви животни до редица най-добрите лаборатории в света, които установиха причината за инцидента.

Около 90 хиляди слона живеят в резерватите на Зимбабве в дивата природа. На целия африкански континент има 350 хиляди слона.

БТА