/ Thinkstockphotos
Всяка история е написана и преразказана от хора, а древната е преписвана многократно. Всеки автор обикновено добавя нещо от себе си, допълва текста и доукрасява фактите, които придобиват митичен нюанс.

Професор по история разплита мистерията около мъжа зад желязната маска

В резултат на това е много трудно да се докаже кое се е случило със сигурност и кое остава в рамките на легендата. Ето и няколко имена на известни личности, в чието съществуване се съмнява съвременната наука.

Крал Артур

Всяко дете знае историята на рицарите на кръглата маса и меча в камъка. Но историци смятат, че Крал Артур е една легенда, която представлява събирателен образ на смелостта на хората от тази епоха.

Артур
Gettyimages

 

Омир

Редица историци смятат, че Омир не е живял в действителност, а под това име са работили цяла група философи от онова време, като в резултат на това се появяват великите „Одисея“ и „Илиада“.

Омир
Gettyimages

Твърди се, че днес няма категорични доказателства за живота на Омир, а анализите на различните му текстове показвали, че част от работите му са написани в коренно различен стил.

Питагор

Теоремата на Питагор е известна на всеки ученик, но учените се съмняват, че това е доказано от Питагор. Няма надеждни доказателства за това авторството да се основава само на неговите думи. Въпросителните се въртят и около митовете, че Питагор е пратеник на самия Аполон.

Питагор
Gettyimages

Жана д'Арк

Жана д'Арк се сочи като един от лидерите на Стогодишната война. Трудно е да се намери друга историческа фигура, на която са посветени толкова много изследвания и научни текстове. Но въпреки многото доказателства, самоличността на Жана д'Арк остава загадка.

Жана д"Арк
Gettyimages

Причината за това е митологизиране на образа на воина – тя е обвита в толкова много легенти, че за учените е почти невъзможно да видят истинския човек зад тях. Много историци дори подкрепят теорията, че Жана д'Арк е събирателен образ на смелите французи по това време.

Цар Соломон

Съществуването на цар Соломон, на когото дължим много поучителни притчи, за учените се основава предимно на библейски текстове.Но археолозите, които работят по тяхната проверка, по никакъв начин не могат да намерят надеждни доказателства за живота на еврейския цар.

Цар Соломон
Gettyimages

Някой смятат, че зад митовете за мъдрия Соломон всъщност стои друг владетел – Сюлейман.

Крал Мидас

Историята на алчния крал Мидас, чието докосване превръща всичко в злато, е известно на всички. Въпреки намерените при археологически разкопки находки, учените все още се съмняват в същеструването на Мидас.

Крал Мидас
Gettyimages

Най-често срещаната теория е, че той наистина е живял и управлявал Фригия, но далеч не е бил алчен тиранин.

Робин Худ

Много историци се опитват да идентифицират самоличността на благородния крадец от Шеруудската гора. Задачата се усложнява от факта, че първото споменаване на Робин Худ датират от XIII-XIV век. Все повече и повече учени са склонни да вярват, че Робин Худ е само една легенда.

Робин Худ
Gettyimages

Чичо Сам

Чичо Сам е най-известният национален символ на Съединените американски щати. Той е разбиран и представян като олицетворение на САЩ и като средство на критиката срещу американското управление или култура.

Чичо Сам
Gettyimages

Дълго време чичо Сам се възприема като истински човек. Всъщност той е просто колективен образ на САЩ, вдъхновен, вероятно от месаря ​​Сам Уилсън.

Джак Доусън

Всички сме гледали Леонардо ди Каприо в ролята му на Джак Доусън от „Титаник“, но съществувала ли е тази личност наистина? Няма доказателства, че такъв човек е бил през онази злокобна нощ на борда на кораба, но са намерени доказателства, че сред пътувалите е бил мъж с името Дж. Доусън, за чието съществуване режисьорът на филма не е знаел по време на снимките.

Титаник
Gettyimages

Смята се, че той е работил на кораба в отделението за гориво. На надгробната му плоча пише единствено Дж. Доусън, но може би реалното му име е било Джим, Джордж, Джоузеф и др.

Шекспир

Шекспировият въпрос вълнува умовете на историците и литераторите години наред. Има много теории за това, което се крие под псевдонима Уилям Шекспир, както и цял списък с потенциални реални имена.

Шекспир
Gettyimages


Ето още исторически разкрития и догадки:

Разкриха тайната на валирианската стомана от Game of Thrones

Тайната на загадъчната Долина на гърнетата (СНИМКИ)

Що за човек е бил Хитлер?

Развенчаха фалшиви митове за викингите

Скандалните теории на един руски учен