Професор по история разплита мистерията около мъжа зад желязната маска
Професор по история разплита мистерията около мъжа зад желязната маска / Guliver/Getty Images

В продължение на 350 години, самоличността на мъжа зад желязната маска е била обект на спекулации и спорове. В новата си книга "В търсене на мъжа зад желязната маска: Историческа детективска история", университетският професор по история Пол Сонино твърди, че тайнственият затворник всъщност не е брат на крал Луи XIV, а слугата на ковчежника на кардинал Мазарини - Йосташ Доже, пише в. "Дейли Мирър".

Разкриха тайната на валирианската стомана от Game of Thrones

Френският министър е бил твърде богат и корумпиран. Явно Доже е знаел прекалено много тайни, което е довело до ареста му през 1669 г. Бил е прехвърлян в няколко затвора, включително Бастилията, като му е било забранено да разкрива самоличността си пред когото и да било. Маската му всъщност била кадифена, а не желязна.

"Когато е бил арестуван, Доже е бил информиран, че ако каже името си на някого, веднага ще бъде екзекутиран", коментира авторът на книгата, като допълва, че историците не са успели да разкрият истинската история зад митовете, защото са търсели много по-прости факти, докато реалността е далеч по-объркана.

Тайната на загадъчната Долина на гърнетата (СНИМКИ)

"Историците искат суха, поучителна, практична история. Животът не е толкова логичен. Ние, хората, сме сложни същества", изтъква авторът.

Източник: БТА