Арабската кухня е една от най-ароматните на света. Тя е с тежко средиземноморско влияние, а маслините, сушените плодове, ядките, сирената и други млечни продукти, са само част от многобройните добавки в арабския свят.
Арабската култура забранява свинското месо и употребата на алкохол. foodpanda подбра няколко любопитни факта за една от най-вкусните и богати на аромати кухни.
Най-интересните подправки и добавки по света
Само храни, които са сертифицирани от ислямския закон, се допускат за консумация. Всички араби ядат храни от най-висок стандарт - чисти и вкусни. На почит е редовното пиене на чай, без значение по кое време на деня.
Техните вкусови обичаи са наследени от бедуините - пустинните хора от вътрешността на страната.
Арабската трапеза е изпълнена с многобройни блюда от закуската, та до вечерята. На масата присъстват различни видове разядки, месни деликатеси, зеленчуци и много сладки десерти.
Разядки
Хумусът е най-популярната гарнитура или по-точно разядка. Получена от нахут, тя може да има аромат на пушен патладжан или тахан.
Закуска
Най-популярната закуска е добре познатият и у нас дюнер. Пита, пълнена с най-популярните за мюсюлманския свят видове месо - пилешко или агнешко.
Хляб
В арабската кухня на почит са и хлябовете. Особено така наречените плоски хлябове, които се сервират с кисело мляко, риган, сирене, или като подложка на месни ястия.
Салата
Арабите вярват много в здравословните свойства на зелените салати. Най-популярната е „Табуле" - ситно накълцани домати и много магданоз
Десерти
Тази кухня е пълна с добре сиропирани сладкиши - баклава, толумби, кадаиф.
„Кабса" се счита за най-традиционното ястие на арабите. То е приготвено от басмати ориз и смес от подправки, включително лук, кардамон, канела и чесън. Стафидите и бадемите са добавени като гарнитура.
Шишчета на скара, фалафели, печено цяло пиле са някои от другите основни арабски ястия, които обикновено вървят добре с ориз и доматено пюре.