Антарктическият императорски пингвин е застрашен от изчезване поради повишаването на глобалните температури и загубата на морски лед, заяви правителството на САЩ. То финализира защитата на животното по силата на американския Закон за застрашените видове, предаде агенция Ройтерс.

Службата за рибни ресурси и дива природа на САЩ заяви, че императорските пингвини трябва да бъдат защитени от закона, защото птиците изграждат колонии и отглеждат малките си върху антарктическия лед, застрашен от изменението на климата.

Агенцията за дивата природа заяви, че задълбочен преглед на доказателствата, включително сателитни данни от 40 години, показва, че понастоящем пингвините не са застрашени от изчезване, но повишаването на температурите дава сигнал, че това е вероятно. Прегледът на агенцията е направен след петиция от 2011 г. на екологичната група Център за биологично разнообразие за включване на птицата в списъка на застрашените видове по Закона за биологичното разнообразие.

Пингвините в Антарктида изчезват, броят им е намалял със 77%

Според правителството изменението на климата е довело до неуспешно размножаване на колониите. Колонията в залива Халей в Уедълско море, втората по големина колония на императорски пингвини в света, е преживяла няколко години с лоши условия на морския лед, което е довело до удавяне на всички новородени пиленца от 2016 г. насам, съобщи правителството.

Статутът на застрашен ще насърчи международното сътрудничество за стратегии за опазване, ще увеличи финансирането на програми за опазване и ще задължи федералните агенции в САЩ да предприемат действия за намаляване на заплахите.

Определянето на статута беше описано като предупреждение, че императорските пингвини се нуждаят от "спешни действия по отношение на климата", за да оцелеят, заяви Шей Улф, директор по науката за климата в Центъра за биологично разнообразие.

"Самото съществуване на пингвините зависи от това дали нашето правителство ще предприеме решителни действия сега, за да намали нагряващите климата изкопаеми горива и да предотврати необратими щети за живота на Земята", каза Улф.

Законът за застрашените видове от 1973 г. има заслуга за връщането на няколко животни от ръба на изчезването, включително мечките гризли, плешивите орли, сивите китове и други.
БГНЕС