/ Thinkstock/Getty Images
Сателитните снимки са разкрили 11 нови колонии от императорски пингвини в Антарктида, според ново проучване, което сочи, че общият им брой е до 10 процента по-голям, отколкото се смяташе досега, предава AFP

Императорските пингвини, които са особено уязвими от изменението на климата, са трудни за проучване, тъй като местообитанието им в Антарктида е изключително отдалечено и температурите там могат да паднат до минус 50 градуса по Целзий.

Тъй като самите птици са твърде малки, за да се видят от спътници, Британското антарктическо дружество (БАД) използва изображения от наблюдателната програма на сателита „Коперник“ „Сентинел-2“, за да проследи техните изпражнения.

Те разкриват допълнителните 11 колонии, с което общият брой на колониите на целия континент е 61, показва проучването, публикувано в Remote Sensing in Ecology and Conservation.

Водещият автор Питър Фретуел, географ от БАД, определи откритието като "вълнуващо".

Но той предупреди, че тъй като колониите са малки, те увеличават глобалната популация едва с между 5 и 10 процента, или около 265 500 до 278 500 гнездящи двойки.
Агенция "Фокус"