Премиерата на „Господарка на злото” 2 в Лондон
Премиерата на „Господарка на злото” 2 в Лондон / Gulliver/Getty Images
Холивудската актриса и режисьор Анджелина Джоли посети Института Кюри, където се срещна с медицински изследователи и пациенти. Едно „Емоционално преживяване“ за звездата, пише „Time“.

Анджелина Джоли продължава своята ангажираност за превенция на рака. Предразположена към болестта поради наследствен ген (майка й почина от рак на яйчниците през 2007 г., а леля й почина от рак на гърдата през 2013 г.), 44-годишната актриса, която претърпя превантивна двойна мастектомия през 2013 г., а две години по-късно отстрани яйчниците и фалопиевите тръби, беше на посещение в Париж миналата седмица за различни ангажименти. В събота тя бе в Института Кюри, за да се срещне с медицински изследователи и пациенти.

Анджелина Джоли потвърди участието си в нов филм (СНИМКИ)

Беше много емоционално и хуманно преживяване да виждам как лекари от цял свят се събират всеки ден, за да се опитат да намерят решения срещу рака и да работят заедно с пациенти, включително малки деца, които са на лечение. Виждах тясната връзка, която лекарите и научните екипи имат с пациенти и техните семейства, които се борят с рака с толкова много любов и грижи. Бях особено развълнувана от момче, което се лекува, което ми каза, че вече е решило да бъде лекар, когато порасне, за да може да помогне на лекарите, на които толкова се възхищава. В ход са нови научни открития и се разработват нови лечения. От моя опит най-важното е да поискате съвет и да бъдете информирани за вашите възможности ", каза тя пред списание "People" на 20 октомври.

Анджелина Джоли - различна и зашеметяваща на корица на списание (СНИМКИ)

Четири дни по-късно бившата съпруга на Брад Пит говори пред „Time“. Възможност да се върне към своя медицински избор и решението си да говори публично. „Често ме питат как ми се отразява. Просто чувствам, че съм направила избор, за да подобря шансовете си да бъда тук, за да видя децата си да станат възрастни и да се срещна с внуците си. Надявам се, че мога да посветя колкото се може повече години на тях и да бъда тук за тях. Вече живея повече от десетилетие без майка ми. Тя срещна само няколко от внуците си и често беше твърде болна, за да играе с тях. Сега ми е трудно да обмислям нещо в този божествен живот, да мисля за щастието, което имах да прекарам времето с нея, за нейната закрила, за любовта и за нейната благодат. Майка ми се бори с болестта в продължение на десетилетие и навърши 50 години. Баба ми почина на четиридесет години. Надявам се моите решения да ми позволят да живея още малко“, написа тя.

Анджелина Джоли ще прави детска програма

Анджелина Джоли продължава своята история, споменавайки леченията и разговорите си за превенция на рака, но също така и промени, които трябва да обмисли, за да подобри грижите за пациентите. „Имам пластир за хормони и трябва да правя редовни контролни прегледи. Виждам и усещам промени в тялото си, но това не ме притеснява. Жива съм и за момента се справям с всички проблеми, които наследих. Чувствам се повече свързана с други жени и често имам дълбоки лични разговори с непознати за здравето и семейството. Хората също ме питат какво чувствам към физическите белези, които нося. Мисля, че белезите ни напомнят за това, което сме преодолели. Те са част от това, което прави всеки един от нас уникален. Това многообразие е едно от най-красивите неща в човешкото съществуване. Най-трудните белези, които трябва да понесете, често са невидими и са в ума. Всички пациенти, които срещнах в Институт Кюри, казваха, че грижата и подкрепата на техните близки са най-важният фактор в способността им да се справят със заболяването си. И тук ситуацията е тревожна в световен мащаб, особено за жените “, продължава тя.

Какво проточи толкова развода на Брад Пит и Анджелина Джоли?

Актрисата говори и за мястото на жените, твърде често жертви на стрес и насилие, което има определящо влияние върху тяхното психическо и физическо здраве. „Според СЗО жените са групата хора, които са най-засегнати от посттравматично стресово разстройство. Униполярната депресия е два пъти по-често срещана сред жените, отколкото при мъжете в света. Повече от жените, отколкото мъжете, са засегнати от тревожност, психологически страдания, сексуално насилие и домашно насилие. А според последната статистика повече от половината от убитите жени в света са умрели в ръцете на партньор или член на семейството. Според СЗО факторите, които обясняват лошото психично здраве на жените, включват дискриминация, преумора, бедност, недохранване, нисък социален статус и неизменна отговорност за грижата за другите. Така научих, че що се отнася до здравето на жените, напредъкът в медицината е само част от реалността. Психическото и емоционалното здраве и физическата безопасност са еднакво важни. Без това може да има фалшиво чувство, че за една жена се полагат грижи, когато всъщност тя страда поради други напрежения в живота си, за които не се обръща никакво внимание. Сега разбирам, че често се фокусираме върху рака или болестта, която засяга конкретна жена, но забравяме по-общата диагноза: семейната й ситуация, нейната безопасност и дали е подложена на стрес, който вреди на здравето и прави дните й много по-трудни. Никой не трябва да изпитва притеснение и натиск, което се отразява на здравето му. Но това се случва с много хора. И няма нужда някой да се разболее, за да осъзнае, че е необходимо да се грижи за себе си “, споделя още тя.

Според Джоли силните жени в киното са „оформени от мъжете около тях“

Анджелина Джоли завършва своята презентация: „Всички медицински открития, които удължават живота ни, са добре дошли. Но телата, на които се надяваме да оздравеят, също трябва да бъдат уважавани и да се спасят от щети, които могат да се избегнат. Само ако се чувстваме сигурни и подкрепени, можем да осъществим пълния си потенциал."
БГНЕС