Адел и Ед Шийрън в битка за наградите БРИТ
Адел и Ед Шийрън в битка за наградите БРИТ / снимка: Reuters, архив

В лондонската "О2 арина" ще се състои церемонията по връчването на британските музикални награди БРИТ. Очаква се главното събитие да бъде изпълнението на Адел, която ще се завърне на британската музикалната сцена след като претърпя операция на гърлото, съобщи Ройтерс.

На шоуто ще пеят още Ед Шийрън, Риана, "Колдплей", Ноел Галахър, "Флорънс енд дъ Машин", Бруно Марс и "Блър", които ще получат приз за изключителен принос към музиката.

Младият изпълнител Ед Шийрън изненадващо получи най-много номинации за престижните музикални награди БРИТ, но очакванията са на церемонията по връчването на отличията да триумфира Адел. Шийрън, който преди броени дни навърши 21 години, е номиниран в четири категории - за най-добър албум за "+", сингъл за "The A Team", пробив и изпълнител, предава БТА. В категориите за албум и сингъл младият британец ще се състезава срещу най-продаваната изпълнителка в света за миналата година - Адел, която има общо три номинации за БРИТ.

Букмейкърите залагат за триумф на 23-годишната лондончанка като най-добра изпълнителка, както и в топ категорията за най-добър албум за "21", от който само в САЩ са продадени над шест милиона копия.

Също с три номинации като Адел е Джеси Джей. Тя ще се състезава в категориите за най-добра британска изпълнителка, пробив на британски изпълнител и най-добър британски сингъл за "Price Tag".

Предварително бе обявена носителката на приза "Изборът на критиците" - Емили Сандей. Отличието се присъжда на изгряващи звезди на британската музика.