Не можем да устоим, когато видим хамбургер, сладолед или студена газирана напитка в рекламите, но на живо те изглеждат много по-различно. Тайната зад тази измама се нарича „стилизиране на храна“ и това е техника, използвана от фотографите, за да ни накарат да вкусим от нея чрез очите си, пише каналът  "7-те НАЙ" във vbox7. Ето и някои трикове, с които храната в рекламите изглежда изкушаващо:

Бургери

Любителите на бургери знаят, че в рекламите те изглеждат големи и апетитни, но реалността е много по-различна. За да изглеждат добре, една от използваните техники е топенето на сиренето с нещо, подобно на сешоар. Дунапренените гъби придават повече височина на бургера, а клечките за зъби задържат съставките на място. Последният щрих е мазнината,  която създава илюзията, че месото е сочно и прясно приготвено.

Бургери
iStock/Getty Images

Сладолед

Сладоледът е една от най-трудните храни за снимане, тъй като се разтапя още преди да намерите перфектния кадър. Затова професионалните фотографи са намерили по-лесен начин, като заменят сладоледа със смес от картофено пюре, балсам за коса и оцветител. Така сладоледът изглежда перфектно без да се разтапя.

Пушек над храната

Широко използван ресурс за създаване на усещане, че храната тъкмо излиза от фурната, е загрят в микровълнова фурна тампон. Той се поставя зад храната и по този начин на снимката или видеото се виждат перфектни върни от дим.

Палачинки

За да изглеждат палачинките толкова апетитни се прилагат няколко трика. Високата плътна кула се постига с картонени дискове между тях, а за да не се абсорбира сиропът в тях той се заменя с моторно масло. Така палачинките изглеждат апетитно максимално дълго време.

палачинки
iStock/Getty Images

Плодове

За перфектен цвят и прикриване на несъвършенства по плодовете се използва червило. А за да изглеждат свежи с капчици по тях, плодовете се напръскват с разтвор от вода и глицерин.

Мляко

Въпреки, че снимките на купички с мляко, покрити със зърнени храни и плодове изглеждат изкушаващо вкусни, всъщност нищо в тях не може да се опита. За да се покаже тази закуска по най-добрия начин, купата се запълва с тесто, а отгоре се излива лепило, вместо мляко. Така всичко, което се постави отгоре няма да потъне или слепи, а фотографите ще имат повече време за перфектен кадър.

Мляко
iStock/Getty Images

Сладкиши

Повечето сладкиши не издържат под светлините на камерите в студиото. Затова сметаната или крема често се заместват с крем за бръснене, който изглежда по-добре и е по-траен.