Тенденцията във филмите от 60-те години е да се използват предимно тестени изделия за сцени, включващи обяд или вечеря, защото са лесни за приготвяне и остават дълго време в добро състояние. Както много други неща и филмовата храна се развива през годините. Във филмите вече участват специализирани готвачи и кулинарни стилисти, пише каналът "Top Of The Tops" във vbox7. Ето и какво още не знаем за храната в киното.

Кулинарни стилисти

Кулинарните стилисти не само приготвят храната, но и я правят да изглежда реалистична и вкусна пред камерата, както и да издържи на изискванията на снимките – продължителност, температура, време. Освен кулинарно обучение, кулинарните стилисти имат познания в най-съвременните техники за обработване на храна, като молекулярната гастрономия.

Всяко ястие изисква проучване

За всеки филм стилистите трябва предварително да бъдат информирани не само за това, което ще трябва да приготвят, но и за цялостния сюжет и обстановка на филма. Например ако филмът има историческа обстановка, ако е фентъзи или научна фантастика, или ако ястието е традиционно за определен географски район и има специфичен начин на приготвяне или представяне, тези неща трябва да бъдат отбелязани.

храна
iStock/Getty Images

Храна в големи количества

Що се отнася до заснемането, от всяко ястие трябва да има по няколко бройки, в случай, че са необходими няколко дубъла. За сцена на Деня на благодарността са нужни от 8 до 24 пуйки, защото всеки път, когато се реже от пуйката е необходима нова за следващия дубъл. Освен това има сцени, в които актьорите действително ядат и ако изядат половин хамбургер и сцената трябва да се повтори, трябва да започнат отначало с изцяло нов хамбургер.

Съобразяване с диетата на актьора

Преди да започне производство, кухненският екип трябва да се информира за диетата на всеки актьор. Актьорите могат да страдат от хранителни алергии, да бъдат на диета или да не ядат определени храни по лични съображения. Тогава се намесва молекулярната гастрономия, която трябва да създаде пържено яйце, което е подходящо за вегани.

Храна, която не съществува

Понякога на кулинарните стилисти им се налага да направят банкет, който се провежда през 3000 г. на някоя планета извън Млечния път. Това изисква много изследвания и креативност, за да се създадат ястия, които не съществуват, но все пак са правдоподобни за зрителя. Важно е да се съобразят също актьорите и дали всеки от тях ще може да се храни, защото героят му може да има пипала, вместо ръце.

Неизядената храна

Актьорите обикновено ядат по време на снимки, а за остатъците от храна отговаря екипът на филма. Всичко, което остане недокоснато на снимачната площадка и в добро състояние, може да се съхрани в хладилник и да се запази за следващ проект, да се дари за благотворителност или да се рециклира за създаване на други ястия, конфитюри или сосове.

Понякога храната е фалшива

Често по време на снимки се използва храна, която е направена от стиропор, особено, когато няма да се налага актьорите да я ядат. Проблем се оказва единствено, ако режисьорът реши в последния момент, че няма да се духнат само свещичките на фалшивата торта, но и гостите ще трябва да се почерпят с нея.

Разлика между снимка и филм

Приготвянето на ястие само за фотосесия е много по-различно от това за филмова сцена. При снимките храната дори може да не е годна за консумация и никой няма да забележи, но във филмите да се фалшифицира храна, с която актьорите трябва да си взаимодействат е почти невъзможно.