В последните години сьомгата се превърна в много модерна и предпочитана риба. И има защо - тя е една от най-полезните риби.
Сьомгата бива няколко вида в зависимост от това дали живее в в Атлантическия или Тихия океан: Атлантическа сьомга, Кралска сьомга, Японска сьомга, Куча сьомга, Розова сьомга, Червена сьомга, Горбуша и Сребриста сьомга.
Отглеждането на Атлантическата сьомга датира от XIX век, когато в Обединеното кралство се въвеждат за пръв път люпилните техники. По това време се произвеждат ювенилни екземпляри, които са предназначени за попълване на запасите в реките.
Защо е полезно да ядем сьомга?
Вижте няколко любопитни факта за сьомгата.
Сьомгата се движи срещу течението, когато се намира в реки.
Сьомгата е добър източник на витамин А и Д, витамини от групата В и минерали като селен, цинк, фосфор и желязо.
Полезна е за зрението и метаболизма ни, помага ни да отслабнем.
Женските снасят от 18 000 до 40 000 хайверни зърна. Сьомгата мигрира, като хвърля хайвера си в сладководни басейни, а след известно време малките се преместват в океана.
Дивата тихоокеанска сьомга и дивата сьомга от Аляска са с най-високи хранителни качества.
Vbox7 вече има ново мобилно приложение, повече информация можете да намерите ТУК