/ iStock/Getty Images
Залезът на слънцето в Каракас беше съпроводен от звуците на класическа музика, когато хиляди венецуелски музиканти изпълниха "Славянски марш“ на Чайковски, за да поставят рекорд за "най-голям оркестър в света".

Обграденият от планини двор на Венецуелската военна академия приюти около 12 000 класически музиканти, които искаха да влязат в Книгата на рекордите на Гинес.

"Ако скъсате една струна, не спирайте. Ако изгубите партитурата, продължете наизуст, но не спирайте", каза 34-годишният диригент Андрес Давид Асканио преди изпълнението, съобщи АФП.

12-минутното произведение беше наблюдавано от около 260 одитори от KPMG, натоварени да се уверят, че всеки музикант спазва правилата за поставяне на нов рекорд, които включват забрана за споделяне на инструментите и свирене в продължение на поне пет минути по време на партитурата.

През следващите 10 дни Гинес ще обяви дали Венецуела е изпреварила руския оркестър от 2019 г., състоящ се от 8097 музиканти, като най-голям в света.
Изпълнителите са събрани от публично финансираната венецуелска програма "El Sistema", която е основана през 1975 г. и оттогава осигурява обучение по класическа музика на хиляди деца от работническата класа.

Густаво Дудамел, музикален директор на Парижката опера и Филхармонията на Лос Анджелис, е един от най-изтъкнатите възпитаници на програмата.
Папагали летяха над главите на младите музиканти в бели тениски, които следваха инструкциите на Аскано, показвани на голям екран.

"За първи път в живота си виждам диригента на екран, но... се адаптирахме доста добре", каза 21-годишният цигулар Ернесто Лагуна, който пропътува близо 450 км от западния град Коро.

Ударните се включиха с бумтящи чинели по време на динамичната централна част на произведението на Чайковски от 1876 г., в което се смесват славянски, фолклорни и националистически елементи.
БГНЕС