/ ThinkStock/Getty Images
Случвало ли ви се е внезапно да започнете да хълцате и единственото ви желание е да спрете веднага?!
 
Хълцането всъщност представлява неконтролируемо съкращение на диафрагмата. Причините за него могат да бъдат безброй – храни (твърде пикантни, например), алкохол или много студена напитка, емоция, лекарства, шок, уплаха, стрес, настинка,  др.

Защо хълцаме? (ВИДЕО)
 
В повечето случаи хълцането е безобидно. Ето ви няколко много лесни и супер ефикасни метода да спрете по-бързо:
 
Един от най-старите е да задържите дъха си за няколко секунди или да дишате в хартиен плик за повишаване насищането на кръвта с въглероден диоксид.
 
Изпитан метод е и пиенето на вода на малки глътки, а ако успеете да задържите въздуха си през това време, ще е още по-ефикасно.
 
Пиенето на екс на чаша топла вода също действа чудесно, защото това успокоява и отпуска диафрагмата.

Седем причини да пиете топла вода всяка сутрин
 
Защо не пробвате да сложите в устата си чаена лъжичка захар или мед, без да пиете вода. Оставете да се разтопи в устата ви и скоро трябва да спрете да хълцате.
 
Страхотен метод за спиране на това неприятно усещане е и ако направите гаргара с вода или сложите тънко парче лимон под езика си за малко.
 
Може да пробвате да дъвчете сухо парче хляб или да натрошите малко лед и да подържите в устата си, докато издържите.

Ако не ви е неприятно може да пробвате и с половин чаена лъжичка оцет, която да изпиете с малко вода.
 
С длани може да запушите за кратко ушите си. Успокояването на нервните окончания може да се окаже достатъчно, за да спрете хълцането.
 
Ето и един прост, приятно дегустационен трик за това как да се отървете от хълцане: Бавно дъвчете една чаена лъжичка копър на семена. Това традиционно лечение може да работи добре за вас, защото поглъщането на семената стимулира конкретни нерви, за да се спре хълцането.
 
Сигурно като сте били деца или сега за шега са ви стряскали, за да спрете. Пробвайте и това!
 
Ако все пак хълцането стане твърде често и за твърде дълго време, консултирайте се с лекар задължително, защото не е изключено да е симптом на някакво заболяване или проблем, за който трябва да се погрижите.