Те почистват града си - доброволно и тичешком. Става дума за една съвсем нова шведска инициатива, която обединява тичането за здраве и събирането на боклуци. Екип на DW се срещна с "плогъри" в Стокхолм.

Ерик Хус е сред първите плогъри.

„Вярвам, че можем да бъдем пример за останалите хора“, казва той.

Най-красивите места на планетата, които скоро може да изчезнат

Новата дума "плогър" обединява глаголите "събирам" и "джогвам". Плогингът вече се превръща в истински фитнес хит. Идеята хрумва преди няколко месеца на запалени по спорта и екологията шведи.

„В началото хората малко се гнусяха да събират чуждите боклуци. Важното е веднъж да преодолееш себе си. Тогава вече всичко е наред“, смята Фредерик, един от запалените по идеята.

А Вие ползвате ли найлонови торбички?

В инициативата се включват и много млади хора. За повечето от тях е важно да се поддържа природата чиста. Дори това занимание им е приятно.

събиране на боклук
netinfo

Плогингът е полезен както за околната среда, така и за здравето. Организаторът Ерик Хус обаче иска да привлече още повече обществено внимание. „Хората вече се запалиха. В цяла Швеция организираха 80 плогинг акции. Всяка седмица чуваме и за нови“, казва той.

Микрофрагменти от пластмаса замърсяват 88% от повърхността на океаните

Плогингът е в настъпление. И вероятно само плогърите могат да се радват на толкова много боклук.

Накрая събраното трябва да бъде разпределено и изхвърлено по правилата. След един час плогинг чувалите са пълни, а в добавка плогърите са в отлична форма.