/ Thinkstock/Getty Images
Природозащитници искат забрана или по-висока цена за найлоновите торбички
93991
Природозащитници искат забрана или по-висока цена за найлоновите торбички
  • Природозащитници искат забрана или по-висока цена за найлоновите торбички
Над 8 милиона тона пластмаса попадат годишно в световните морета, превръщайки ги в най-големите сметища за отпадъци в света. Екоорганизации започнаха петиция с искане за по-строги мерки срещу замърсяването на моретата.

Микрофрагменти от пластмаса замърсяват 88% от повърхността на океаните
 
Пред „Дарик” Евгения Ташева коментира, че в България са възможни няколко мерки за намаляване на замърсяването на Черно море.

бутилка вода
Thinkstock/Getty Images

"Има изследвания, че 70% от отпадъците в Черно море са пластмасови и са предимно от туристическата дейност-бъркалки за кафе, чашки, бутилки, торбички и опаковки от бързи храни", обясни Евгения Ташева. Тя посочи, че в момента в международен мащаб се събира подписка, с която се настоява за по-строги мерки, които целят да се намали замърсяването. До момента петицията са подкрепили над 78 000 души, като 800 от тях са българи.

До 2050 година: Повече пластмаса, отколкото риба в океаните
 
"Сред предложените мерки са или забрана за найлоновите торбички, или реална такса, която потребителят да плати и усети. В момента има такава, но няма ефект. Друга мярка е депозит за по-голяма гама от бутилки за напитки. Стъклените бутилки имат стойност и парите за тях ни се връщат, когато отново ги занесем в магазина. Същото нещо ако се приложи и за пластмасовите бутилки за еднократна употреба, ще помогне за тяхната събираемост. Ако тяхната стойност в стотинки се върне на потребителя, ще се спре безразборното им изхвърляне, а и ще се събере чиста суровина, която да се рециклира отново в бутилки", обясни Евгения Ташева.