До 2050 година: Повече пластмаса, отколкото риба в океаните
До 2050 година: Повече пластмаса, отколкото риба в океаните / Thinkstock/Getty Images

Масовото използване на пластмаса ще доведе до това, че през 2050 година в океаните като тегло ще има повече пластмасови отпадъци, отколкото риба, алармира днес Световният икономически форум, цитиран от Франс прес и Си Ен Ен.

Пластмасата стана един от най-популярните материали в света, съчетаващ невероятна функционалност и много ниски производствени разходи. Използването й се е увеличило 20 пъти през последните 50 години и се очаква да нарасне двойно през идните 20 години.

Водата на океанското дъно не се затопля от 2005 година

Над една четвърт от пластмасата се използва за пакетиране. Това е най-популярната употреба на материала, отбелязва Си Ен Ен.

Обаче само 14 процента от пластмасовите опаковки се събират и рециклират. Равнището на повторна употреба на пластмасата е доста ниско в сравнение с хартията (58 процента) и желязото и стоманата (до 90 процента).

Близо една трета от всички пластмасови опаковки не попадат в системите за събиране и се оказват в природата или задръстват инфраструктурата. След кратък цикъл на първа употреба 95 процента от материалната стойност на пластмасовите опаковки, или между 80 милиарда долара и 120 милиарда долара годишно, се губят за икономиката, посочва в доклада си Световният икономически форум.

Бедност и изпълнено с рискове бъдеще вещае доклад за глобалното затопляне

Документът е изготвен чрез интервюта със 180 експерти и се основава на анализ на над 200 доклада.

Форумът отбелязва, че единственият начин да се избегне катастрофата е да се подобри икономиката и ефективността на рециклирането.

Източник: БТА