Бедност и изпълнено с рискове бъдеще вещае доклад за глобалното затопляне
Бедност и изпълнено с рискове бъдеще вещае доклад за глобалното затопляне / снимка: Gulliver/Getty Images

Глад, бедност, наводнения, горещи вълни, суша, войни, болести - всичко това вече е причина за човешки трагедии. Но нещата ще се влошат, докато светът се затопля благодарение на причинените от човека климатични промени, се посочва в проект на доклад на Междуправителствената експертна група за климатичните промени, международен орган, учреден от ООН през 1988 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Докладът ще бъде официално представен следващия март. Сега обаче резюме от проекта на доклада изтече в екологичен сайт и до него достъп е получила АП.

Докладът анализира как глобалното затопляне вече засяга начина, по който живеят хората и прави прогнози за бъдещето на човечеството, в това число и за спад в доходите в глобален мащаб.

В проекта на документа се посочва, че през 21 век въздействието на климатичните промени ще се изразява в забавяне на растежа и на усилията за намаляване на бедността. Подчертава се, че ще се появят горещи точки на глада и че бедността ще се изостри в страните с ниски и средни доходи. В страните с висок и доходи ще се обособят така наречените "зони на бедността", тъй като там ще се увеличи неравенството.

В доклада се отбелязва, че учените си дават сметка за някои ключови рискове. Сред тях са тези за хора, измиращи от горещините и покачването на морските води, за разоряването на фермерите заради недостиг на вода, за проблеми с инфраструктурата заради екстремните метеорологични феномени, за влошаване на опасните и смъртоносни топли вълни, за краха на някои морски и сухоземни екосистеми.

В доклада се отбелязва, че ако емисиите на въглероден диоксид от петролната, газовата и минната промишленост следват настоящите траектории, то съчетанието на високи температури и влажност в някои части на планетата за някои периоди от годината ще попречат на нормалните човешки дейности, в това число работата навън и отглеждането на култури за прехрана.

Една от най-спорните части на доклада предупреждава и за повишен риск от конфликти, породени индиректно от климатичните промени.

В проекта на доклада се разглеждат поотделно рисковете за всеки континент. За Северна Америка се изтъкват големи рискове от горски пожари, горещи вълни и наводнения. Водата, било то в прекомерно или недостатъчно количество и горещините са най-големите рискове за Европа, Южна Америка и Азия. Рисковете за Африка идва от болестите, глада и вредителите. Австралия и Нова Зеландия могат да изгубят кораловите си рифове, а малките острови държави да се озоват под водата, посочва документът.