Микрофрагменти от пластмаса замърсяват 88% от повърхността на океаните
Микрофрагменти от пластмаса замърсяват 88% от повърхността на океаните / netinfo

Микрофрагменти от пластмаса замърсяват 88 процента от повърхността на океаните, съобщава Франс прес. Погълнати от риби и други животни, те засягат морската хранителна верига, се казва в проучване на испански учени, публикувано в САЩ.

"Океанските течения пренасят пластмасови отпадъци, раздробени на микроскопични фрагменти от слънчевото излъчване, които могат да останат в този си вид в продължение на стотици години. Присъствието им е установено в 88 % от пробите от повърхността на океаните по време на експедицията "Маласпина" през 2010", обяснява Андрес Косар от университета в Кадис в Испания и главен автор на изследването.

То е потвърдило също така съществуването на пет големи зони на концентрация на пластмасови отпадъци на повърхността, съответстващи на петте най-големи океански течения. Учените изчисляват общото количество на плуващите по повърхността пластмасови отпадъци на 7000 до 35 000 тона. Това е много по-малко от екстраполираните досега по стари данни 1 милион тона отпадъци, предаде Асошиейтед прес.

Микрочастиците обаче не остават само на повърхността на океана, посочва АФП. Значителна част от тях вероятно попада в морската хранителна верига, погълната от морските обитатели или отложена на дъното на океаните.

Засега учените нямат отговор какви са най-големите последици върху морската екосистема в резултат на това замърсяване. Изхвърлянето на пластмасови отпадъци в океана предизвиква щети в размер на около 13 милиарда долара и застрашава морския живот, туризма, риболова, предупреди ООН при откриването на първата си Асамблея за опазването на околната среда на 23 юни в Найроби.

В експедицията "Маласпина" участват над 400 учени от няколко държави.

Те са събрали над 200 000 проби от вода, планктон, атмосферни частици и газ от 313 места в Индийския, Тихия, Атлантическия океан, на различни дълбочини, достигащи до 6000 метра.

Източник: БТА