УНИЦЕФ: В света има 1,2 млн. деца-роби
УНИЦЕФ: В света има 1,2 млн. деца-роби / netinfo

Всяка година по света в робство се продават 1 милион и 200 хиляди деца, като тенденцията е към нарастване на това число, съобщи УНИЦЕФ, организацията на ООН за децата. Румъния е една от основните страни, от които идват тези съвременни малолетни роби. След присъединяването на страната към Европейския съюз през 2007 г., голям брой румънски граждани започнаха да търсят нови начини за припечелване зад граница, изоставяйки децата си у дома.

Елена Тимофициуц е добре запозната с бедите на тези деца. Румънката работи в хуманитарната организация "Ейдром" в Букурещ. "Според официалните статистики в края на 2007 г. е имало най-малко 100 000 малолетни, изоставени от родителите им в страната - при роднини или при съседи, защото родителите са си намерили работа в чужбина", казва Елена Тимофициуц. Изоставените деца са потенциална плячка за търговци на хора. Те са примамвани обикновено с фалшиви обещания.

"Знаем случаи, в които търговци на хора са принуждавали децата да просят. Престъпниците залъгали нищо неподозиращите родители, че ще откарат децата във ваканционен лагер в чужбина. Вместо това, децата се оказват продадени и експлоатирани. Не само за просия, а и като домашни прислужнички. Децата са били затваряни и принуждавани да работят. В други случаи деца са били просто отвличани", казва още Елена Тимофициуц.

Има обаче и случаи, в които родители или роднини сами са продавали децата. Ето защо в Румъния държавата, църквите и хуманитарните организации залагат на просвещението и превентивните мерки.

През февруари тази година правителството в Букурещ стартира национална кампания под девиза "Не посягайте върху детството на децата!" Неправителствените организации се обръщат целенасочено към децата. Например със сценични творби, написани по мотиви от дневниците на млади жертви на търговията с роби. Католическата хуманитарна организация КАРИТАС и партньорите й биха искали да променят това положение, да мобилизират гражданското общество и да разяснят истинските измерения на тази престъпна дейност.

Женевийв Кола, отговаря във френския клон на "Каритас" за борбата срещу търговията с хора. "Ние искаме да се обърнем и към европейските институции. Съветът на Европа, например, прие през месец май 2005 г. конвенция срещу търговията с хора. Крайно необходимо е, всички европейски държави да ратифицират тази спогодба и да я осъществяват. В момента се изгражда контролен механизъм, за да се проверява, дали всички страни се придържат към спогодбата. Проверката е крайно належаща", подчертава Женевийв Кола. (БГНЕС)